Oljesøl

Har du sett oljesøl som speiler seg på asfalt før? Selv om det kan se vakkert ut, så er oljeforurensning farlig for natur og dyreliv.

Tekst: Wanda Nordstrøm Kilder: Store norske leksikon, Havforskningsinstituttet
 

Oljeforurensning er når olje slippes ut, eller havner der det ikke skal, i naturen. Oljeforurensning kan skje i vann, i elver, til havs eller på land. Man antar at det slippes ut 5-8 millioner tonn olje på denne måten hvert år. Det er like mye som omtrent 44.350 oljefat.


Ofte er det uhell eller ulykker som gjør at det blir oljesøl i naturen. Foto: Fotograf Helge Sunde, NTB Scanpix


Sjøfugl er sårbare for oljesøl og mange sjøfugler dør hvert år på grunn av oljeskader. Her hjelper frivillige en pelikan å vaske olje ut av fjærene. Foto: U.S. Fish and Wildlife Service Southeast Region


Polartorsk trives i kaldt vann og er en viktig del av økosystemet i Arktis. Den spiser alger, og er selv mat for større fisk, hvaler og sjøfugl. Forskere har funnet ut at om polartorsk-egg blir utsatt bare for få dråper olje, så påvirker det fisken gjennom hele livet og kan gjøre at den dør. Foto: Erling Svensen/Ocean photo, CC 4.0.


En av de største ulykkene var en gasseksplosjon og brann på plattformen Deepwater Horizon, i Mexicogolfen. Ulykken førte til store ødeleggelser av miljøet og et antatt utslipp på 650 000 tonn råolje. Foto: US Coast Guard

Les mer: Olje og gass - Hva er det?

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging