Rent vann!

Her kan du lese en tekst om vann, skrevet av W.A. Isharika Sandamali (13 år), som er en miljøagent fra Sri Lanka.

I hele verden finnes vann på forskjellige måter, for eksempel is, rennende vann og tåke. Vann er veldig viktig for oss. Det er en gave vi har fått fra naturen. Derfor kan vi si at vann er en skatt.

På Sri Lanka, som blir kalt en perle i India-havet, er vann veldig viktig for å forbedre det naturlige miljøet. I mange generasjoner har menneskene her hatt et næårt forhold til vann. Men de siste årene har folk brukt vann hovedsaklig til jordbruksformål og personlig bruk. Folk i fortiden levde et sunt liv med rent vann som de hentet fra elver, dammer og brønner. Menneskene i dag bruker nye metoder, og utviklingen i verden gjør at man graver og borer store brønner, men vannet er ikke alltid så rent. Derfor er det trist at vi nå må bruke renseanlegg for å få rent vann. At vi ikke lenger får rent vann som en gave fra naturen.

I Sri Lanka har vi et nært forhold mellom vann og kultur. Rent vann brukes i kulturelle og religiøse aktiviteter og seremonier som pirith-seremonier, skikker for å hindre sykdommer, for velsignelser og ulike bønner med ulike funksjoner.


Barna i landsbyen til Isharika står sammen om å ta vare på det rene vannet.

I vår lille landsby var det mange tilfeller der vannet begynte å bli urent fordi man brukte kjemiske sprøytemidler i landbruket. Landsbyboerne, unge og gamle, har tatt utfordringen og gått sammen for å få folk til å slutte og bruke giftige stoffer når de dyrker, bevare planter nær vannkilder, og forbedre lokal forurensing i hjemmene, og dermed bidra til at vannet blir renere. Ingen kan leve uten vann. I dag blir vann som er en verdifull gave ødelagt. Miljøagentene på Sri Lanka skal fortsette å jobbe for å sikre og bevare kvaliteten på vannet og ikke la den nye generasjonen stå uten rent vann.

Hilsen W.A. Isharika Sandamali, 13 år, Miljøagent fra Sri Lanka.

Kommentarer

Agent agent thias

Agent agent thias
det bør bli reinare

15:49 31.03.2017

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging