Sult - status i verden

FNs bærekraftsmål 2 handler om å utrydde sult. Ingen skal ha for lite mat. I denne saken kan du lære mer om bærekraftsmålet og hvordan situasjonen er i verden.

Bærekraftsmål 2: Utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk 

De forente nasjoner (FN) sitt bærekraftsmål nummer 2 handler om at ingen skal sulte. Alle mennesker i hele verden skal kunne spise sunn og bærekraftig mat hele året. 

Det å få i seg nok mat er en menneskerettighet som er veldig viktig for å leve et godt liv. Dessverre er det likevel mange mennesker i verden som sulter og utviklingen går ikke riktig vei.

Vi vet at verden har mer enn nok mat til alle. Det som er viktig er å fordele de ressursene vi har og ta bedre vare på maten vi lager enn det vi gjør i dag. Noen mennesker har for mye mat og sliter med overvekt, mens andre mennesker er underernært. Lokal matproduksjon, drift av jordbruk og fiske på en bedre måte og mer bærekraftig matlaging vil gjøre at ressursene blir bedre fordelt. I tillegg er matsvinn et stort problem, både hos de som lager maten og de som spiser den - og det å kutte matsvinn bidrar til å gjøre at flere kan spise seg mette. Du kan lese mer om hvordan FN jobber for å nå dette målet og de forskjellige delmålene her.

Bildet over er fra organisasjonen Verdens Matvareprogram (World Food Programme) som jobber for å nå målet om at ingen i verden skal oppleve sult. De jobber særlig med å sørge for mat til de som opplever krig og fattigdom.

Verdens Matvareprogram har også laget et "sultkart" for å vise oversikten over hvor det er flest som er sultne. Landene som er blå har veldig få som er underernært, mens i de mørkerøde landene er situasjonen verst. For de grå landene så vet man ikke helt, men ofte er det fordi myndighetene i landet ikke har så god oversikt, så det er sannsynlig at situasjonen ikke er så bra i de landene heller. Kartet og oppdatert informasjon kan utforskes på denne nettsiden også (obs, det er på engelsk!).

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging