Verdens matvareprogram vant Nobels fredspris i 2020

FN-organisasjonen Verdens matvareprogram er vinner av Nobels Fredspris i 2020! Her kan du lese om organisasjonen og hva den gjør.

Organisasjon: Verdens matvareprogram (World Food Programme på engelsk)

Hovedoppgave: Nødhjelp i katastrofeområder og sultrammede land

Leder: David Beasley

Stiftet: 1961

Hovedkvarter: Roma

I følge Alfred Nobels testamentet skal fredsprisen hvert år gå til fredsforkjempere. Hvem som vinner bestemmes av en komité som er valgt av det norske Stortinget og prisen har blitt delt ut siden 1901. Tidligere vinnere av fredsprisen er for eksempel Jean Henri Dunant (grunnleggeren av den internasjonale Røde Kors-komiteen), FNs organisasjon for flyktninger, Martin Luther King jr. (borgerrettighetsforkjemper i USA), Amnesty International (en organisasjon som jobber for å beskytte menneskerettighetene) og Malala Yousafzai (tidenes yngste fredsprisvinner, kjemper for alle barns rett til utdanning). 

Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris 2020 skal gå til Verdens matvareprogram (WFP) for innsatsen i kampen mot sult. Det hjelper til med å skape godt grunnlag for fred i konfliktutsatte områder. Organisasjonen er en pådriver for at man ikke skal bruke sult som et våpen i krig og konflikt. 

Verdens matvareprogram er verdens største humanitære organisasjon for bekjempelse av sult og fremming av matsikkerhet. Matsikkerhet handler om at alle mennesker skal ha trygg tilgang på mat. Utrydelse av sult ble i 2015 vedtatt som ett av FNs bærekraftsmål. Matvareprogrammet er FNs viktigste arbeid for å nå dette målet.

Dessverre går det ikke så bra og det er mye som må gjøres før ingen mennesker er sultne. Krig gjør at mange får for lite mat og nå i 2020 er koronapandemien også en stor utfordring. I noen land, for eksempel Jemen, Den demokratiske republikken Kongo, Nigeria, Sør-Sudan og Burkina Faso har krig og pandemi gjort at flere mennesker har for lite mat.

Kampen mot sult og ekstra innsats under pandemien har gjort at Verdens Matvareprogram i år får Nobels fredspris. Organisasjonen har selv sagt at før vi har en medisinsk vaksine mot korona, så er mat den beste vaksinen mot kaos. Alle bildene i denne saken er fra Verdens Matvareprogram.

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging