Dårlig luft

Det finnes mange grunner til at det blir dårlig luft der vi bor. Oppvarming av hus, fabrikker og trafikk gjør at luften der vi bor blir dårligere. Bilkjøring er en av de største grunnene.

BEIJING

I flere norske byer forurenses det mer enn det er lov til. Særlig på vinteren er dette et problem, for eksempel i Bergen. Men det finnes andre land og byer hvor forurensing er et mye større problem! Beijing er hovedstaden i Kina og det bor over 21 millioner mennesker i og rundt Beijing. Det er fire ganger så mange mennesker som i hele Norge!

For 30 år siden syklet 60 av 100 som bevegde seg rundt i Beijing, men i 2010 var det bare 17 av 100 som gjorde det. I Kina snakker de om at de har mistet sykkelkulturen sin, og at mange har begynt å kjøre bil istedenfor. Kan du tenke deg hvordan luften blir da?

I vinter var forurensingen igjen veldig høy – faktisk 20 ganger verre enn det som er lov ifølge Verdens Helseorganisasjon. Noen steder rundt Beijing var det faktisk 40 ganger verre enn den tungt trafikkerte Kirkeveien i Oslo, skrev avisen Aftenposten i desember. Journalisten skrev: «Selv merker jeg at å puste i luft som er så forurenset, gir meg en hoste som folk påstår minner om kikhoste, og jeg får en ekkel metallsmak i munnen.»
 

Har du sett bilder fra Beijing eller andre kinesiske byer, der folk går med maske for ikke å puste inn den forurensede lufta? I Kina er de veldig bekymret fordi det har blitt sånn, og både myndighetene og mange organisasjoner jobber for at flere skal begynne å sykle igjen. Faktisk stenges gatene for biler en dag i uka for å få ned forurensingen!

Flere organisasjoner vil at det skal bli kulere å velge miljøvennlig transport enn å kjøre bil. For eksempel selges det nå elektriske sparkesykler, scootere og trehjulssykler! Byen har også begynt et samarbeid med København i Danmark, som er kjent for å ha en veldig sterk sykkelkultur.

 

PRETORIA

Det finnes heldigvis også byer som tar forurensing på alvor. Pretoria er hovedstaden i Sør-Afrika og får mye skryt i noe som heter African Green City Index. Byen har et veldig godt kollektivtilbud, men fordi de fleste fortsatt kjører bil, har Pretoria en plan om å revolusjonere hele transportsystemet sitt. Det blir spennende å følge med på! De har egne målere for luftkvaliteten rundt i byen og de legger ut alt på internett. Pretoria har fortsatt noen problemer: for eksempel kommer det meste av elektrisiteten deres fra kullkraft. Men de siste årene har det blitt satt opp 12.000 solcellepaneler som varmer opp vann, og det er planer om å sette opp flere.

 


I Pretoria er de nøye med å måle luftkvaliteten i byen. FOTO: XcepticZP, Wikipedia

 

VERDENS HELSEORGANISASJON

Verdens Helseorganisasjon jobber for at alle mennesker skal oppnå god helse. Det gjør de for eksempel ved å dele ut vaksiner og jobbe for at færre mennesker skal røyke.

 

KIKHOSTE

Kikhoste er en sykdom der man kan få feber, forkjølelse og man hoster i flere uker. I Norge vaksineres alle barn mot kikhoste. Det heter «kik» fordi man kan få «kiking » som er en pipende lyd som kommer når man puster inn.
 

MYNDIGHETENE

Myndighetene (eller styresmaktene) er de som bestemmer over et område. Man kan ha forskjellige måter å bestemme på, i Norge har vi demokrati.

 

AFRICAN GREEN CITY INDEX

African Green City Index er enmåte å måle hvor grønne byene i Afrika er. Slike målinger gjøres også i resten av verden. Det jobbes med å finne gode måter å måle på, og man håper at byene kan lære av hverandre for å bli grønnere.

 

TEKST: Anniken Schwamborn

 

Kommentarer

Agent Inga-Pinga

Agent Inga-Pinga
Tenk om det blir sånn i norge!!

13:15 30.09.2017

Agent Espanol

Agent Espanol
Håper hele verden blir bedre på og la bilen stå !!!

09:14 19.05.2017

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging