Donald Trump – Hva skjer med miljøet nå?

USAs 45. president tror ikke på menneskeskapte klimaendringer.

Den 20. januar ble Donald Trump innsatt som president i USA. Men da han ble valgt fremfor Hillary Clinton under presidentvalget i november, var det mange som ble engstelige. Noe av det vi ble bekymret for, var hvordan det skulle gå med klimaet, naturen og miljøet. President Trump har nemlig sagt mye som gir oss grunn til bekymring.

Donald Trump har sagt at han ikke tror at klimaendringene er menneskeskapte. Han ønsker at USA skal trekke seg fra klimaavtalen i Paris, og vil kutte støtten til FNs klimaarbeid. Han ønsker også å få fortgang i amerikansk kull- og oljeindustri. I tillegg har Trump sagt en del ting som ikke en president bør si. Han har for eksempel kommet med negative beskrivelser av kvinner og av innvandrere. En gang sa han at han skulle bygge en mur mot Mexico for å hindre mexicanere i å flytte til USA. Hvorfor i alle dager blir en sånn mann valgt til å være president?


Donald Trump avlegger ed som president. FOTO: White House photographer, via Wikimedia Commons

En del av årsaken ligger nok i at mange ønsker seg bedre levekår. I noen områder i USA, bor det mange fattige og arbeidsledige mennesker. Selv om Trump har sagt mye forferdelig, har han også lovet å skaffe jobber og sørge for bedre lønninger til folk. Mange har tenkt at siden Trump er en så flink forretningsmann, så vil han også kunne styre USA på en slik måte at flere får bedre jobber og mer penger. Trump fikk nok mange stemmer på bakgrunn av dette.

Heldigvis er det slik at selv om man er president i USA, så kan man ikke bare gjøre som man vil. Hvis Trump for eksempel vil bygge en mur mot Mexico, så er det flere som må være enige i at dette skal skje. I USA er det ikke bare presidenten som bestemmer. Kongressen og rettssystemet bestemmer også. Alle disse tre kan stoppe hverandre, dersom noen er uenige.

Det er også blitt sagt av de som kjenner Trump, at han sier en del ting som han ikke mener, spesielt når han blir fornærmet og sint. Derfor er det ikke sikkert at de verste tingene Trump har sagt, kommer til å skje. Donald Trump avlegger ed som president.

Under klimaforhandlingene i Paris i 2015, fikk vi den beste klimaavtalen vi noen gang har fått. Et av hovedpunktene her er at global oppvarming skal begrenses til to grader, og det skal jobbes for å klare 1,5 grader. Trump har sagt at han vil trekke USA ut fra denne avtalen. Dersom Trump gjennomfører alt han sa under valgkampen at han skulle gjøre, vil dette føre til at USA slipper ut mye større mengder klimagassutslipp enn det som ble avtalt på klimaforhandlingene i Paris.


Les om Barnas Klimapanel i Paris

Vi vet fortsatt ikke om Trump faktisk vil gjennomføre å trekke USA ut av klimaavtalen. Men dersom han velger å gjøre det, er det ikke nødvendigvis sånn at alt klimahåp er ute. I USA har vi både stater, byer og enkeltpersoner som fortsetter å gjennomføre klimatiltak, selv om presidenten svikter klimaavtalen. Vi har også en miljøbevegelse over hele verden som fortsetter å kjempe for utslippskutt og klimaløsninger. Den teknologiske utviklingen innenfor miljøvennlig energi vil fortsette. Dessuten var det mange land som var sammen om å lage avtalen i Paris. Selv om Trump velger å trekke USA fra avtalen, vil det sannsynligvis ikke påvirke andre lands videre arbeid med den.

Og hvem vet? Donald Trump er glad i penger. Hvis det viser seg at de grønne energiløsningene er billigere enn energi fra olje og kull, da får kanskje selv Donald Trump lyst til å være med på å kutte klimagassutslippene?

Kilder: Naturvernforbundet.no, Aftenposten.no, Krisepsyk.no, Vg.no, Dagbladet.no 

Kommentarer

Agent Jullie

Agent Jullie
Han bør tenke på at det faktisk er oss barn som skal arve jord kloden og vi vil ikke ha en dårlig fremtid på grunn av klimaendringene!!:(

21:21 03.11.2017

Agent Inga-Pinga

Agent Inga-Pinga
:(

13:13 30.09.2017

Agent Inga-Pinga

Agent Inga-Pinga
hater han

13:12 30.09.2017

Agent Inga-Pinga

Agent Inga-Pinga
Dondald trump er rar og slem

13:12 30.09.2017

Agent Mira

Agent Mira
Eg HATER Donald Trump!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

13:58 10.08.2017

Agent Espanol

Agent Espanol
Det er veldig dumt at USA sin president ikke tror at klimaendringene er menneskeskapte :(

09:09 19.05.2017

Agent Espanol

Agent Espanol
:-(

19:48 15.05.2017

Agent Espanol

Agent Espanol
Det er veldig dumt

08:28 14.05.2017

Agent Frida

Agent Frida
Donal Trump bryr seg nesten ikke noe om miljøet.

10:52 13.05.2017

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging