Håp for korallene

Du har kanskje hørt at korallrevene i havet er truet? Her kan du lese om løsningene som hjelper dem.

På grunn av global oppvarming blir havene varmere og surere. Det gjør at stadig flere korallrev blekner og til slutt dør. Lokal forurensing, ekstremvær, masseturisme og fiske med trålere, ødelegger også for korallrevene. I løpet av de siste 30 årene har vi mistet halvparten av verdens koraller. Det er alvorlig, fordi omtrent en fjerdedel av alt som lever i havet er avhengig av korallrevene. I tillegg er korallrev en viktig kilde til mat og inntekt, for veldig mange mennesker. Derfor får det store konsekvenser når korallrevene blir ødelagt.

Men det er håp! Visste du at det går an å plante nye koraller som kan vokse og gro til nye rev? Det finnes faktisk korallgårder der de dyrker koraller. Der blir korallene tatt godt vare på, og er beskyttet i starten når de er spesielt utsatt og skjøre. Senere kan de flyttes ut til revene i havet og vokse videre.

I naturen vokser koraller bare mellom 0,5 og 2,5 centimeter på et år. Forskere i Florida har klart å utvikle en metode for å få opp farten. Løsningen er å bryte opp korallene i mindre biter med en spesiell sag. Det høres kanskje bakvendt ut, men det gjør at alle de små bitene vokser hver for seg, og ikke bare som en stor. Da vokser korallene 25 til 50 ganger raskere enn det de gjør naturlig i havet! Det som er ekstra kult er at de bitene som ble delt opp fra samme korall kjenner hverandre igjen, slik at de samarbeider og vokser sammen igjen når de blir plassert ved siden av hverandre.

Med denne metoden bruker korallgårdene bare to år på å få en korall til å vokse like stor som det ville tatt opptil hundre år naturlig. De velger også ut ekstra tøffe koraller som har overlevd bleking tidligere og dyrker flere av dem. Slik får de nye korallrevene bedre forutsetninger for å overleve i et varmere og surere hav. Det er håp for fremtiden til korallrevene!


Klovenfisken trives på korallrevet FOTO: pxhere.com

Visste du at:

kartet til Google også går under vann noen steder? Gå til www.google.com/maps/ og søk på for eksempel Great Barrier Reef eller Rødehavet. Trykk på den lille oransje personen nederst til høyre, og velg deretter en av de små blå ringene ute i vannet – og svøm av gårde under vann!

HOVEDFOTO: FOTO: Alex Mustard / Coral Reef Image Bank . KILDER: Dokumentaren Chasing Coral (Netflix), Medium.com, Wikipedia

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging