Hjelp! Insekter til middag?

Visste du at insekter er en viktig kilde til næring for mange mennesker i verden i dag?

Det har de vært til alle tider. I veldig, veldig gamle dager, før vi mennesker lærte oss å bruke redskaper, dyrke jorda og drive med husdyr, var høsting av insekter en fin måte å skaffe seg mat på. I følge FN spiser over 2 milliarder mennesker insekter hver dag! De har nok å knaske på, for det finnes nesten 2000 ulike insektarter som spises i verden i dag. I hovedsak finner vi de fleste insektspisere i Afrika, Asia og i Sør- og Mellom-Amerika.

Men er det sunt, da? Ja, det er faktisk noe av det sunneste og mest næringsrike man kan spise! Insekter inneholder mye animalsk protein – faktisk mer protein enn oksekjøtt. Proteiner trenger vi for å bygge opp muskler og skjelett. Menneskekroppen trenger også kalorier for å fungere, men helst ikke for mange. 100 gram gresshopper har 121 kalorier, mens 100 gram oksekjøtt inneholder 288 kalorier. Gresshopper er noe av det som spises mest av. De serveres gjerne ristet eller stekt – for eksempel på marked i land som Thailand og Kina. Der kan du også finne skorpioner, biller, sommerfugllarver og store termitter. Insekter kan spises som snacks, eller brukes i supper og gryteretter. I tillegg kan insekter males og brukes i mel. Du kan enkelt bestille mel laget av gresshopper på nett. Da kan du bake pizza, knekkebrød, og rundstykker – eller hva med falafel?


Stekte insekter på et marked i Thailand. FOTO: Takoradee, Wikimedia Commons

Ok – nå er jeg sulten! I Norge kan du faktisk også bestille «ekte» insekter – på Gjøvik produserer de nemlig sirisser som du kan få i posten – ferdig tørket eller stekt – og bare å putte i munnen! Eller hva med en smoothie laget av melorm? Oppdrett av insekter til mat er fortsatt nytt i Norge, men veldig vanlig i mange andre land.

Er det bra for miljøet å spise insekter? FN sin matvareorganisasjon mener at det er mer miljøvennlig å produsere insekter som mat enn vanlig landbruk og dyrehold. Du har kanskje hørt at oppdrett av kyr ikke er veldig miljøvennlig fordi kuer raper og promper gass! Gassen heter metan og er ikke bra for miljøet hvis det slippes ut for mye. I tillegg skal kua ha masse for, det trengs stor boltreplass og mye strøm og vann. Oppdrett av insekter kan du faktisk gjøre i garasjen. De slipper ikke ut klimagasser, og de spiser jo veldig mye mindre enn en ku! Faktisk kan vi slå to fluer i ett smekk fordi ved oppdrett av for eksempel sirisser, bruker vi avfall som vi vanligvis putter i den grønne posen eller i komposten. Vi vet at antall mennesker på jorda kommer til å øke fremover, og vi har begrenset med plass og ressurser til å produsere kjøtt og korn. Da er det kanskje ikke så rart at FN mener at mer oppdrett og spising av insekter er bra for miljøet, og en måte å skaffe næring til alle som bor her.

Visste du at restauranten Maaemo har servert maur til norske barn? Maurene var plukket ute på Ekeberg i Oslo. Noen syntes det var kjempegodt, mens andre syntes det var surere enn en sitron. Har du lyst til å prøve selv? Gå ut og finn noen maur eller gresshopper da vel! Men du må plukke i skogen og ikke i åkeren – og husk å ta med en voksen og en insektbok!

PS: Visste du at du sannsynligvis spiser en halv kilo insekter i året uten at du vet om det? Dette kommer fra fargestoffer i mat, og biter av insekter i salaten, i kakao og sjokolade og i mel. Nam nam!

TITTELBILDE: sama sama - massa, Flickr

Kommentarer

Agent torden

Agent torden
lurer på hvordan insekter smaker

20:56 03.06.2019

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging