Hva gjør klimaendringene med verden?

At klimaendringer er alvorlig, er det liten tvil om. Men hvordan påvirker egentlig klimaendringene jorda?

Bare et par graders økning i temperaturen på jorda kan skape mer tørke, mer ekstremvær som orkaner, og hetebølger. Dette er ikke bra for hverken dyr eller mennesker. Flere sykdommer trives godt i varme strøk, og FNs klimapanel forventer at klimaendringer vil påvirke helsen til millioner av mennesker i verden. Særlig i verdens fattigste land, hvor de ikke har like gode sykehus og medisiner. 

Hvis temperaturene i verden stiger, vil tilgangen på mat og drikkevann bli mer usikker

Dette vil gå hardest utover de fattigste landene i verden. Fordi været blir mer ekstremt, tørre områder blir tørrere, mens våte områder blir våtere, vil det bli mer utfordrende å produsere mat for noen land. 

Klimaendringene gjør det vanskelig for mange plante- og dyrearter

Hvor mye de blir påvirket av endringene, varierer fra sted til sted og fra art til art. Dette betyr at noen arter kanskje vil trives bedre enn de gjorde før, noen vil finne et nytt sted å bo, mens andre arter vil forsvinne over tid. Arter som trives best der det er skikkelig kaldt vil nok streve mest med å tilpasse seg, som for eksempel isbjørnen. 

Havet blir påvirket av klimaendringer, fordi det suger til seg overskuddsvarmen i atmosfæren

Det betyr at dersom jorda varmes opp, vil temperaturen i havet øke. Heldigvis er havet god på å fordele varmen utover, men om det blir for mye vil det på et tidspunkt føre til at havet stiger og at oksygennivået i vannet endrer seg, som påvirker det som lever i havet.

FOTO: Pxhere.com

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging