Inuitter og klimaendringer

Visste du at inuittene oppfant de første solbrillene? De var laget av bein eller tre og hadde ikke glass, men smale hull foran øynene som skulle beskytte mot den sterke vintersolen når de jaktet.

Inuittene er et urfolk som har levd i den arktiske regionen av verden i over 5000 år, i takt med naturen, dyrelivet og årstidene. Ettersom inuittene bor i en ekstremt kald del av verden, har de tilpasset måten de lever på etter dette. De var et nomadefolk der jakt og fiske har vært deres måte å overleve på, for å skaffe seg mat, klær og redskaper. De jaktet blant annet på sel, hval, hvalross og reinsdyr, og ingenting av dyret gikk til spille. Kjøttet ble spist, fettet ble lagd olje av, skinnet ble til klær og sko for å holde varmen og beina ble brukt til å lage redskaper. De bodde i telt, halvt underjordiske steinhus eller igloer og brukte hundesleder, kajakker og båter som fremkomstmidler for å jakte eller fiske.

Inuitt er en fellesbetegnelse for et folkeslag med mongolsk opphav som lever i den arktiske delen av verden, altså Canada, Alaska, Grønland og Russland. Ordet er grønlandsk og betyr menneske.


I dag lever inuittene på en mer moderne måte, men følger fortsatt tradisjonene sine og er helt avhengig av havet, is og snø. Enkelte landsbyer i Arktis er nemlig veldig isolerte og har liten tilgang på varer fra verden rundt. I den lille byen Ittoqqortomiit på Grønland kommer det for eksempel bare to skip i året med varer fra Danmark, og nærmeste naboby er milevis unna. De må derfor jakte og fiske for å klare seg, noe som blir vanskeligere og vanskeligere på grunn av klimaendringer.


Inuittby på Grønland. FOTO: Vincent van Zeijst, Wikimedia Commons

Varmere temperaturer gjør at det blir mindre is og snø. Når isen på sjøen blir tynnere, får ikke inuittene kjørt hundeslede over dem for å krysse fjordene, fiske eller jakte. Sjødyrene som har levd der tidligere forsvinner også, fordi de trenger isen for jakt og hvile selv. På mange måter er inuittene blant de folkeslagene i verden som klimaendringene går hardest utover. Temperaturen har nemlig økt dobbelt så mye i Arktis som i resten av verden. Det betyr at det ikke bare er havisen som smelter, men også isbreer og innlandsis. På lang sikt er det fare for at kulturen og tradisjonen til inuittene forsvinner og at de må flytte fra det området de har bodd i tusenvis av år. Dette er veldig trist, for inuittene er svært glad i leveområdene sine. Derfor er det så viktig at vi alle jobber for å bremse klimaendringene.


Inuittene oppfant solbrillene. FOTO: Julian Idrobo, Wikimedia Commons

FRONTFOTO: United Nations Photo, Flickr

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging