Joda, det finnes dårlig vær.

Den dårlige nyheten er at om ikke ting endres nå, så blir det mer av det. Da hjelper det ikke med verdens beste regntøy.

 

I november starter rettssaken mellom Natur og Ungdom og Greenpeace på den ene siden, mot den norske staten på den andre. Ekstremværet vi har sett både her hjemme i Norge i høst, men også ute i verden, er resultater av de menneskeskapte klimaendringene. Vi mener at det må gjøres noe nå før det er for sent, og at det derfor ikke må pumpes opp mer olje.

«Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten»

Grunnlovens §112

Kort og greit betyr dette at det skal tas hensyn til naturen når man skal ta store avgjørelser, også med tanke på dagens og framtidas barn og unge. Det å bore etter olje og dumpe gruve-avfall i fjorder, er ikke å ta slike hensyn.

Forskerne er stort sett enige om at det ikke vil bli mindre ekstremvær i årene som kommer, og at det er et spørsmål om hvor mye vi klarer å begrense dette. Derfor har vi saksøkt staten for brudd på miljøparagrafen i Grunnloven, § 112. 

Vinner vi den, er det supert, men vi kan ikke bare basere oss på det. Selv om Natur og Ungdom fyller 50 år i år, så er vi ikke blitt voksne og det skal vi heller ikke bli. Vi skal fortsette å aksjonere, demonstrere, og forklare politikere og voksne hvorfor de tar feil når de mener at miljø ikke er viktigste sak nå. Vi tåler litt regn nå og da, men la oss krysse fingra for at vi klarer oss med paraplyer i framtida, og ikke gummibåter, for å komme oss til skole og jobb. Vi håper dere blir med oss på dette.

Tekst: Arnfinn Huse Storsveen  /  FOTO: y6uca, Fotolia

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging