Kaffe og klima

Kaffe er av og til det viktigste for foreldrene om morgenen. Noen ganger kan kaffe være så viktig at mamma og pappa blir nødt til å kjøpe seg en stor kopp kaffe på vei til jobb. Visste du at klimaet har mye å si for dyrkingen av kaffe?

Hvordan blir kaffe påvirket av klima? Hvordan kan avlingene bli påvirket av værforholdet og global oppvarming? Miljøagentene har vært i kontakt med Magnat Kaffehus som leverer kaffe til kontorene rundt i Norge og har støttet Miljøagentene i miljøkampen. De fortalte oss litt om hvordan kaffe og klima henger sammen.

Klimaforandringene har, i løpet av de siste 10-15 årene, gjort at avlingene har blitt dårligere. Men bøndene gjør det de kan for å få så gode avlinger som mulig. Bonden Victor Robello i Nicaragua har for eksempel erstattet halvparten av kaffeplantene med planter som er mer motstandsdyktige mot bladsopp og parasitter. Dersom man gjør kaffeplanter mer motstandsdyktige, kan plantene tåle høyere temperaturer, mer sol, større mengder regn og sesongvariasjoner. Victor har også plantet flere trær som gir skygge og han er nøye på å kontrollere at PH-verdien i jorden er bra for kaffeplantene. Dessuten bruker han naturlige midler for å hindre at sopp og parasitter spiser opp røttene.


Kaffeplantasjer i Nicaragua.

Tomas Haukelidsæter jobber med kaffe, og han forteller at temperaturen har mye å si for kaffeproduksjonen. – Temperaturvariasjonene som kommer med klimaendringene har gjort det mer krevende og komplisert å drive kaffeplantasjer, sier han. – Det er veldig utfordrende, særlig for de mindre kaffeplantasjene. Kvalitetskaffe av typen Arabica, som vi i Norge er veldig glade i, er spesielt utsatt.

Hvordan kan klimaendringer påvirke morgenkaffen til mamma og pappa? Kaffen kan dessverre bli både dyrere og dårligere som en konsekvens av klimaendringene. Derfor er det ekstra viktig at vi tar vare på naturen og sier ifra om klimaendringer.

FOTO: Victor Robello

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging