Kampen om jordens ressurser

Helt siden menneskets opprinnelse har jordens ressurser vært avgjørende for å overleve.

Jordens ressurser
Jorden har begrensede ressurser, så det er viktig at vi tar vare på disse. Hvis vi bruker for mye av noe er det ikke sikkert at vi får det tilbake. Et eksempel på dette er overfiske – at vi fisker for mye av en art, slik at arten trues med utryddelse. Hvis vi overforbruker naturressursene, kan det bli vanskelig for naturen å komme tilbake i balanse.  I løpet av det siste århundret har forskere i hele verden blitt oppmerksomme på at disse ressursene blir brukt opp raskere enn naturen klarer å produsere dem. Dette kommer blant annet av overfiske, avskoging, overfor- bruk og høyt matsvinn.

Overforbruksdagen
Overforbruksdagen ble for første gang markert i 1970.  Dette er en dag som symboliserer når jordens befolkning har brukt opp naturressursene for det året. Dessverre ser vi at denne dagen havner stadig tidligere på året. I 1993 havnet den på 21. oktober, mens i 2019 hadde vi allerede overforbrukt jordas ressurser 29. juli.

 

Hvis vi fisker for mye av en art, kalles det overfiske. Da er det fare for at fiskebestanden ikke klarer å bygge seg opp igjen. FOTO: Giulian Frisoni, Flickr

Gjenbruk
Det er mange måter å unngå å bruke opp jordens ressurser.  Gjenbruk er ett eksempel og går ut på å bruke om igjen det vi allerede har, i stedet for å kjøpe nytt. Ved å reparere ting, i stedet for å kaste dem og kjøpe nye ting, gjør vi forbruket vårt mindre. Eksempler på gjenbruk kan være å dra frem gamle møbler som står på loftet i stedet for å kjøpe nye. Eplekasser som står i boden kan brukes til bokhyller og vi kan gi ting vi ikke bruker til gjen- bruksstasjoner. Vi kan la være å kaste eller bytte ut ting før de er ødelagte. Sist, men ikke minst, kan vi sørge for at vi ikke kjøper mer enn vi har bruk for.

Vann er en fornybar og livsviktig ressurs på jorda. FOTO: Nicolas Raymond

Dette kan DU gjøre for å ta vare på jordens ressurser:

  • Kildesortere
  • Ikke kaste så mye mat
  • Spise mindre kjøtt
  • Kjøpe mindre klær og elektronikk
  • Kjøpe brukt i stedet for nytt
  • Gå, sykle og reise kollektivt

Tekst: Helen Mehammer

Kilder: Aftenposten, NRK, Store Norske Leksikon

Forsidebilde: iStockphoto

 

 

Kommentarer

Agent save the turtles

Agent save the turtles
WOW

15:09 16.02.2020

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging