Kan teknologi hjelpe oss å løse klimakrisen?

Teknologi gir oss mange spennende muligheter. Men det er ikke all teknologi som har vært bra for jorda. Teknologien har for eksempel gitt oss muligheten til å pumpe opp olje fra havbunnen, noe som skader livet i havet. Likevel ser det ut som teknologi kan være en del av løsningen på klimakrisen.

Teknologi er nødvendig for at vi skal kunne bruke fornybare energikilder, som for eksempel sol, vann og vind. I store deler av Afrika, det mest solrike kontinentet i verden, har det for eksempel blitt satt opp kjempestore anlegg med solcellepaneler. I Marokko ligger faktisk et av verdens største solcelleanlegg!

Ren luft

Svært mange mennesker lever i områder der lufta er så forurenset at det er usunt. Det er et spesielt stort problem i deler av Kina. Der bor det veldig mange mennesker, og det er mange store fabrikker som forurenser der. Biler, båter og fly som bruker bensin og diesel har også mye av skylden for forurenset luft, både i Kina og i resten av verden. Overalt i verden forsøker man å finne løsninger på dette. Blant annet vil man bruke teknologi til å lage kjempestore tårn som kan suge til seg forurenset luft og sende ren luft ut igjen. Med ny teknologi kan vi forhåpentligvis også lage elektriske, selvkjørende biler, båter og fly, som ikke forurenser luften vår. Ellers er det enkleste selvfølgelig å kjøre mindre bil og produsere mindre.

Rent vann

Det er ikke alle i verden som er så heldige som oss når det kommer til tilgang på rent vann fra springen. Mange millioner mennesker over hele verden strever hver dag med å finne drikkevann, enten fordi vannet er forurenset eller at det er tørke, spesielt i Nord- Afrika og Midtøsten. Kan teknologien hjelpe oss med dette? Noen forskere i USA har faktisk funnet en måte å gjøre avføring fra mennesker om til rent drikkevann ved hjelp av en kjempestor maskin som heter Janicki Omni Processor. Litt ekkelt, men også ganske kult! Andre forsøker å finne en måte å hente ut fuktighet fra lufta, sende det ned i en stor brønn under jorda og gjøre det om til drikkevann!


Janicki Omni Processor i Senegal. FOTO: Janicki Bioenergy, Wikimedia Commons

Vi må ta ansvar

Det er likevel viktig å huske på at teknologien ikke kan løse alt for oss. Vi mennesker må rett og slett gjøre så mye vi kan for å leve mer miljøvennlig, om vi skal løse klimakrisen. Hvis vi alle klarer å kjøpe mindre klær og ting, gjenbruke det vi allerede har, kjøre mindre bil og fly, resirkulere søppel, kaste mindre mat og ikke bruke mer vann og strøm enn nødvendig, gjør vi jorda vår en stor tjeneste.

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging