Klima og korona

Da verden stengte ned og mange måtte være hjemme, ble det mindre utslipp av klimagassen C02. Selv om utslippene var mye lavere har det lite å si for klimaet.

Tekst: Marte Randby Steinskog og Wanda Nordstrøm

Da verden hadde de strengeste koronareglene falt de daglige utslippene av CO2. Noen dager i april var det hele 17 prosent mindre CO2 utslipp! Selv om vi slapp ut mindre klimagasser da, har det liten påvirkning på klimaet. For klimaet er nemlig det viktigste at vi slipper ut lite klimagasser over tid.

Det er forskjellig fra land til land hvor mye korona har hatt å si for klimagassutslipp. I verden har pandemien påvirket CO2 utslipp fra flere bransjer. Og forskere ser at det var særlig mindre utslipp fra fly og transport.

Selv om vi fortsatt har mange koronaregler, har klimagassutslippene gått opp igjen. Mot slutten av 2020 var CO2 utslippene nesten like høye, som de var i 2019.

Når det har vært andre kriser, har det også vært mindre utslipp av CO2. Utslippene gikk for eksempel ned etter den globale finanskrisen i 2008. Allerede året etter økte utslippene igjen.

Både koronapandemien og andre kriser har vist oss at verden kan gjøre store forandringer. Vi kan lære mye av hvordan vi takler sånne kriser, både som verden og mennesker.

​Koronareglene ble jo ikke laget for å gi mindre utslipp av klimagasser, og det finnes heldigvis måter å gjøre utslippene mindre uten at alle må være hjemme. Men kanskje har koronakrisen lært oss at hvis alle bidrar klarer vi å gjøre ting som er vanskelig?

Ulike kilder:

ESSD - Global Carbon Budget 2020 (copernicus.org)
Temporary reduction in daily global CO 2 emissions during the COVID-19 forced confinement | Nature Climate Change

https://www.nrk.no/norge/co_-utslippene-stupte-som-folge-av-korona-tiltak-1.15022800

Koronapandemien førte til lavere globale CO2-utslipp i 2020 (forskning.no)

https://energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/ekspertintervjuet-koronaknekken-i-co2-utslippene-ble-kortvarig /

https://cicero.oslo.no/no/posts/klima/fem-forskere-om-korona-og-klima

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging