Miljøagent Tina møtte Greta Thunberg!

I bursdagsgave av foreldrene fikk miljøagent Tina reise til Stockholm. Der møtte hun og streiket sammen med selveste Greta Thunberg. Tina har skrevet om hvordan møtet med Thunberg var, og hvordan det var å møte streikende fra hele verden.

Jeg dro til Stockholm for to uker siden i håp om å få møte Greta. Jeg visste at hun er ganske opptatt og kjent, så det var ikke selvsagt at jeg fikk møte henne. Greta var idolet mitt! Likevel var det ikke bare på grunn av Greta at jeg ville dra. Jeg ville finne frem til opprinnelsen av skolestreik-bevegelsen, kanskje få noen tips og kontakter. Vi i Skolestreik Norge har ikke vært så flinke til å ha internasjonale kontakter, så da jeg fikk turen til bursdagsgave av foreldrene mine ble jeg veldig glad. 

Fredag morgen dro jeg og faren min til Mynttorget, og det var ikke vanskelig å finne skolestreikerne. Gretas ikoniske "Skolstrejk för klimatet" plakat sto godt synlig. Bak den sto en liten klynge med ungdommer, og omtrent like mange voksne. Til sammen kanskje ti-tolv personer! Langt færre enn jeg hadde forventet. Greta var ikke der fra begynnelsen, jeg fikk vite fra noen av skolestreikerne at hun var på et oppdrag og ville komme tilbake senere.

Jeg brukte tiden min der så godt jeg kunne. I tillegg til å møte Greta ville jeg jo gjerne lære av turen, så jeg snakket med mange interessante folk. 

Skolestreiken er veldig annerledes i Sverige enn i Norge! Der er det folk som kommer og går gjennom hele dagen, og lite fast program. Veldig fleksibelt. De har liksom en kjernegruppe med folk som er der nesten hver uke, og så er det flere voksne støttespillere enn i Norge. Mange av dem brukte konseptet #etellerannetforfuture. For eksempel #teachersforfuture, #parentsforfuture, #preachersforfuture, #scientistsforfuture, og så videre. Det er for å vise bredden i bevegelsen! 

Utover dagen kom det flere folk, på det meste var vi vel cirka 100 store og små streikere. Vi tok fellesbilder. Det gjør de visst klokken 12.00 hver uke!

Rundt lunsj kom Greta, og jeg ble ganske starstruck. Jeg var så starstruck at jeg ikke snakket noe særlig direkte til henne. Dessuten var hun ofte opptatt med å enten ta bilde med tilfeldige turister eller snakke med noen journalister, eller med å sitte og skrive i boka si. Tenk om jeg satt og så på mens Greta skrev sin neste ikoniske tale! Jeg satt i "gjengen" hennes lenge. Det var veldig hyggelig. Vi spilte kort og sang sanger mens en arrangør fra skolestreiken i Berlin spilte gitar. Den uka jeg var der fikk de/vi besøk av en liten gjeng med forskere også (for første gang). Helt i tråd med den uhøytidelige formen til streiken holdt to av dem hvert sitt lille foredrag/samtale for oss der vi satt. Det var veldig interessant! Han ene var klimaforsker, og snakket grundig (men forståelig) om drivhuseffekten og konsekvensene av klimaendringene. Hvor mye gasser som lagres i hav, i skoger, og i atmosfæren. Hvor fort det endrer seg, når det begynte, hva som skal til... En annen forsker presenterte konseptet om Fair Share-utregning. Det er på grunnlag av dette konseptet at vi har bygget Norges skolestreik-krav, så jeg snakket litt om det. Mange syntes at det var kult at vi hadde konkrete krav, for det hadde ikke de i Sverige, for eksempel. Da jeg snakket om de norske skolestreikene, kravene våre, og oppslutningen fikk jeg forresten vite at streiken i Oslo 22. mars var den største i hele Skandinavia! Greta fikk ikke noen veldig spesiell behandling av de andre streikerne. Det var rart å oppleve henne som et helt vanlig menneske, som kanskje var litt sliten etter hva slags oppdrag det nå var hun hadde vært på. Hun var hyggelig, men kanskje ganske introvert? Da jeg ga Greta rapporten til fjorårets BK sa hun "Takk for alt du gjør". Da ble jeg veldig, veeeeldig starstruck. Men jeg tror ikke hun er idolet mitt mer. Idol er liksom en som er litt overmenneskelig. Greta er kjempetøff og flink, men hun er menneskelig. Hun er heller et forbilde.

Jeg angret litt senere på at jeg ikke fikk snakket så mye med henne, men det var egentlig ikke så farlig likevel. Jeg innså at Greta ikke egentlig tar så mye plass, hvertfall ikke med vilje. Det er jo det hun pleier å si, men med all mediedekningen hun får er det lett å sette henne på idol-platået. Jeg tror ikke det er dumt. Hun er veldig flink til å snakke og overbevise, men jeg tror at det er det som er hennes viktige rolle. Hun er fjeset til skolestreik-bevegelsen, men hun er langt fra alene med å stå i regi av den. Jeg snakket med tilreisende fra Berlin, Skottland, England, Chile, USA, med flere som alle hadde bidratt på en eller annen måte hjemme hos seg. Vi delte erfaringer og tips med hverandre, snakket om politikk og aktivisme og unges plass i det hele. Jeg fikk viktige kontakter og ble kjent med spennende folk som jobber for akkurat det samme som meg - på vidt forskjellige måter, på helt forskjellige steder. Det minnet meg egentlig ganske mye om hvordan det føltes å ha vært på FNs klimatoppmøte! (Unntatt delen med skuffende klimapolitikk). 

Alt i alt var det en kjempefin og lærerik opplevelse.

PS! Det viste seg at oppdraget til Greta mest sannsynlig var å møte Barack Obama!

PPS! Greta kommenterte at plakaten min var kul! Hun forklarte den til de engelsktalende streikerne:))) ("Oljefanten i rommet").


Hilsen TinaTekst/Foto: Tina

Kommentarer

Agent Pegasus

Agent Pegasus
fikk du virkelig møte henne!

20:01 29.07.2019

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging