Reising under pandemien

Nordmenn reiser mye! Men under koronapandemien har man blitt bedt om å være mest mulig hjemme. Derfor tenkte vi at det kan være morsomt å se på hva korona har gjort med våre reisevaner. I sommer ble vi blant annet bedt om å ikke reise på ferie til utlandet, men gjorde dette at vi reiste mindre?

Tekst: Peter Hedstein

Kilde: SSB (klikk her for å lese mer)

Fra høsten 2019 til høsten 2020 var det en nedgang på antall reiser med 6,6% i Norge. Dette høres jo ikke veldig mye ut, men her må vi tenkte på at dette gjelder alle reiser, også innad i landet som når man besøker besteforeldre eller drar på hytte.  

Mange har også blitt bedt om å jobbe hjemmefra istedenfor å dra til jobben. Dette har ført til at man har digitale møter istedenfor å reise et sted for å møtes. Antall jobbreiser i Norge er halvparten så høyt som det var på høsten 2019.

Selv om antall reiser ikke har gått ned veldig mye, så trenger ikke det være negativt. Hvis vi ser på hvor mange flypassasjerer det var på norske flyplasser i fjor så ser vi at det sammenlignet med høsten 2019 var 65% færre flypassasjerer i Norge. Det vil si at det har gått fra 16.1 millioner flypassasjerer til 5,7 millioner passasjerer. Så selv om ikke antall reiser har gått ned så mye, så er det mange færre som flyr, og det er kjempebra for miljø og klima!

Og det er ikke bare i Norge at folk flyr mindre. ICAO som er FN sitt byrå for flytrafikk, har meldt at i sammenlignet med 2019 var det 2.851 milliarder færre passasjerer som tok en flyreise. Det er 60% mindre passasjerer som fly mellom landegrenser, noe som setter oss tilbake til slik det var i 2003!

I Norge var det også nedgang for andre former for kollektivtransport, som buss, båt, jernbane og sporvei. Det var 51,2 millioner færre passasjerer på høsten 2020 en til samme tid i 2019.

Så det er positive og negative ting for klima og miljø å se på her. Det at kollektivtransport går ned, men at antall reiser bare går litt ned, kan tyde på at det blir kjørt mer bil. Som vi vet ikke er spesielt bra for miljøet. Men det at det blir flydd mindre er kjempebra! Fly slipper ut veldig mye forurensing.

Det som blir viktig er at vi begynner å ta buss og tog når det blir trygt igjen.

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging