Står sammen i kampen mot klimaendringer

– Klimaendringene ødelegger maten vi dyrker, forteller tjue år gamle Magdali Cruz Pablo. Når været endrer seg blir det vanskeligere å dyrke mat for bønder som henne. Takket være sterke kvinner som Magdali klarer lokalsamfunnet å tilpasse seg klimaendringene som har kommet.

Guatemala er et land med veldig store forskjeller mellom rik og fattig. Over halvparten av alle som bor i landet lever i fattigdom, og det er urbefolkningen som er aller hardest rammet. Omtrent 40 prosent av befolkningen i Guatemala er urfolk, og de fleste hører til ulike mayagrupper. Den norske organisasjonen Utviklingsfondet er blant de som kjemper for at urbefolkningen skal komme seg ut av fattigdom og få et bedre liv.

Magdali er med i en kvinnegruppe som jobber for å styrke kvinners rettigheter. De driver spare- og lånegrupper slik at de kan få mulighet til å starte opp små bedrifter og få mer økonomisk frihet. Slik får kvinnene bedre selvtillit og flere vil kunne se opp til de i sine lokalsamfunn.

GUATEMALA:

  • Hovedstad: Guatemala By
  • Offisielt språk: Spansk
  • Folketall: 17 millioner
  • Klima: Tropisk
  • Nasjonaldag: 15. september
  • President: Jimmy Morales 


Guatemala er også et land som er hardt rammet av klimaendringer. Ekstremvær som orkan, tørke og flom skjer stadig oftere. Siden det er så mange som er fattige blir også konsekvensene store når slikt skjer. Urfolk og småbønder i fjellene er de som er hardest rammet. Her er det også stor fare for ras. Da trengs det tiltak for å tilpasse seg endringene som har kommet.

Utviklingsfondet jobber for å få alle i landsbyene med på laget når problemene med klimaendringer skal løses. De får opplæring i konkrete ting de kan gjøre, som for eksempel å plante trær som hjelper til med å holde vannet unna hvis det regner så mye at det for eksempel blir flom. Det er landsbyen selv som finner ut av hva som må gjøres, for det er de som best vet hvilke problemer de opplever, og hva klimaendringene fører til der de bor. Det at de som bor der selv bestemmer gjør også at tiltakene får bedre effekt.


I fjellkommunen Juan Ixcoy ligger den lille landsbyen Jolotes. I en høyde på ca 3400 meter over havet er det stort sett bare poteter og hardføre grønnsaker som vokser. I bakgrunnen ser vi terrasser, som Raul Gregorio Sales (36) og konen Juana Sales (27) har lært å bygge for å holde jorden på plass i den bratte skråningen. FOTO: Harald Herland  

En annen viktig ting som Magdalis landsby gjør er at de ikke bare dyrker én type matplante, men at de har mange ulike matplanter i åkeren. Det gjør at det er bedre sjanse for at familiene får noen gode avlinger, selv om noen skulle svikte på grunn av tørke eller annet ekstremvær.

Prosjektet Magdali er en del av tester nå ut å dyrke flere ulike sorter med grønnsaker. De har lært mer om hvordan de skal ta vare på jorda de dyrker slik at matplantene vokser bedre. Hun drømmer også om å få overskudd nok til å kjøpe seg noen høner, eller kanskje sauer eller geiter. Det vil gi mer mat på bordet og et bedre liv for sønnen Kevin på halvannet år!

TEKST: Siri O. Kvalø, Utviklingsfondet
ORSIDEFOTO: Magdali Cruz Pablo (20) sammen med sønnen Kevin (1,5). FOTO: Harald Herland

UTVIKLINGSFONDET: Utviklingsfondet jobber for å bekjempe sult og fattigdom. Vi når ut til over en halv million mennesker i året i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. Gjennom konkrete hjelp-til-selvhjelpstiltak står småbønder sterkere når klimaendringer gir ekstremvær og vanskeligere dyrkingsforhold.

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging