Hva er klimaendringer?

Klimaendringer er når gjennomsnittsværet endrer seg over tid. FN mener menneskers forurensing og bruk av naturressurser skaper de klimaendringene vi ser i dag.

Klimaet på jorden har alltid endret seg. Selv om temperaturen har gått opp og ned tidligere, er forskerne enige om at klimaendringene vi opplever nå i stor grad er menneskenes feil. Vi slipper ut for mye CO2 og hugger ned for mye skog, særlig i regnskogen. Da stiger temperaturen på jorden og forskerne kaller dette for global oppvarming. Da blir været annerledes enn slik det pleier å være. Det blir mer tørke og kraftigere regntid. Ekstremvær og store stormer blir mer vanlig, og man tror at verdenshavene vil stige, fordi polene smelter.

Menneskers klimagassutslipp
FNs klimapanel er sikre på at menneskers utslipp av klimagasser har ført til at klimaet i verden endrer seg. Dette skjer når våre utslipp av klimagasser, som for eksempel CO2, er høyere enn det jordkloden klarer å absorbere av seg selv.

Hva er CO2?
CO2 eller karbondioksid er en klimagass som finnes naturlig i luften. Men når vi forbrenner for eksempel olje forstyrrer vi jordens naturlige balanse slik at det blir for mye CO2 i luften. Vi sier derfor at klimaproblemene er menneskeskapte.

Kloden blir varmere
Når vi slipper ut mer klimagasser enn det jordkloden selv klarer å absorbere, skaper vi det som kalles økt drivhuseffekt. Dette er det vi kaller global oppvarming. I den siste rapporten fra FNs klimapanel sier forskerne at vi må sette i gang med å kutte utslipp av klimagasser raskt, for å begrense oppvarmingen til 1,5 eller 2 grader. Fortsetter verden å slippe ut like mye klimagasser som i dag, vil det bli mer enn 1,5 grader oppvarming.

Les mer: Barnas Klimapanel var på klimatoppmøtet

Havet stiger
Klimaendringene fører til at isen på polene smelter. Dette fører igjen til at havet stiger. For mennesker som bor ved kysten, kan dette få dramatiske følger. For eksempel tror forskerne at 80 prosent av Maldivene kan bli liggende under vann.

Endret nedbør
Noen deler av verden vil de neste årene komme til å få mer og kraftigere nedbør, mens andre vil få mindre. Dette betyr at noen deler av verden vil være veldig sårbare for flom og oversvømmelser, mens andre vil få mer tørke. Forskerne tror også vi vil komme til å få mer ekstremvær i årene som kommer.

Vil du lære mer om klima? Bli medlem av miljøagentene!

Kommentarer

Ingen kommentarer

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging