Dette er de viktigste temaene i Paris

For å komme frem til felles miljøtiltak er det viktig at landene blir enige og diskuterer hva avtalene skal inneholde.

Hvordan skal vi kutte klimagassutslippene?
Landene må komme frem til et felles klimamål frem mot 2050. I tillegg skal alle land melde inn mål for hvordan de skal kutte egne utslipp. De må bli enige om hvordan de skal måle og rapportere dette arbeidet.

Hvordan kan vi leve med dagens klimaendringer?
Selv om det fortsatt er mulig å bremse klimaendringene, vet vi at det allerede er mennesker som kjenner klimaendringene på kroppen over store deler av verden. Sykloner, flom og tørke fører til ødeleggelser i mange land.

Mange land er nødt til å tilpasse seg for at det skal være mulig å fortsette å leve der. Både tilpasning til klimaendringer og gjenoppbygging etter naturkatastrofer koster penger. En viktig diskusjon under klimaforhandlingene er hvem som skal betale for dette.

Hvem skal betale for utslippskuttene?
Vi vet at alle land i verden må kutte hvis vi skal hindre farlige klimaendringer. For å unngå at fattige land taper penger, kan rikere land være med på å betale for utslippskutt. For eksempel gir Norge penger til Brasil for å bevare regnskogen. Mange fattige land mener at rike land må betale mer for verdens utslippskutt enn det de gjør i dag.

Mer om klimaforhandlingene i Paris:
Hva er FNs klimaforhandlinger?
Hva skal skje på klimakonferansen i Paris?
Hva kan vi oppnå med forhandlingene?

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging