For tre år siden fikk verden Paris-avtalen. Hva skjer på klimaforhandlingene i år?

FNs klimaforhandlinger er et årlig klimamøte hvor over 190 land samles for å finne løsninger på verdens klimaproblemer. På klimatoppmøtet i Paris ble verdens land enige om en historisk klimaavtale! Etter det har landene møttes på nytt i Marrakech og Bonn. I år finner klimaforhandlingene sted i Katowice i Polen.

Hvert år fra 1995 og frem til i dag har ledere fra hele verden møttes en gang i året for å prøve å bli enige om en plan for å ta vare på klimaet. I 2015 klarte de det endelig! I Paris ble de enig om en avtale om at alle landene sammen skal sørge for at temperaturen i verden øker med mer enn 2 grader, og helst ikke mer enn 1,5 grad. Det kalles ofte for ”1,5-gradersmålet”.

Det er veldig bra at landene har blitt enige om en klimaavtale, for å ta bedre vare på jorda. Samtidig er det viktig at landene faktisk følger opp avtalen, og klarer å kutte klimagassutslippene sine. I tillegg er det viktig at landene setter høyere mål etter hvert, slik at så mye klimagassutslipp som mulig kan kuttes. Vi må bli enda mer ambisiøse!

Du kan si det sånn: Frøet ble sådd i Paris, men nå må det vannes slik at avtalen kan utvikle seg og gro – og ikke minst gjennomføres i praksis! Derfor er verdens ledere igjen samlet til klimaforhandlinger. Denne gangen i Katowice i Tyskland. Fordi det er 24. gang det er samlet til klimaforhandlinger kalles årets møte for ”COP24”. COP står for ”Conferece of the parties”, som rett og slett betyr ”landenes konferanse”.

Hovedutfordringen i Katowice blir å forsøke å komme fram til hvordan man praktisk skal gjennomføre det man ble enige om på klimatoppmøtet i Paris i 2015 - den såkalte Parisavtalen. Forhandlingenes mål er å få på plass regelverket for gjennomføring av Paris-avtalen, og få alle land til å øke sine ambisjoner for nasjonale utslippskutt og internasjonal klimafinansiering sånn at global oppvarming holder seg under 1,5 grader.

Årets klimaforhandlinger er også viktige fordi landene i 2020, om to år, for første gang skal melde inn nye mål til Paris-avtalen. Da skal landene øke ambisjonene sine, og prøve å kutte større utslipp. Derfor er det viktig for landene å bli enige om spillereglene og rapporteringen!

Barnas klimapanel gleder seg til å møte politikere og andre som bestemmer på klimaforhandlingene, for å sørge for at barns stemmer blir hørt!

 

 

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging