Hva skal skje på klimakonferansen i Paris?

Det viktigste med klimatoppmøtet i Paris er at landene blir enige om en bedre klimaavtale frem til 2020 og en ny klimaavtale fra 2020. Avtalen som gjelder nå fører ikke til nok kutt av klimagasser!

Klimaforhandlingene i Paris startet 30. november og skal vare i to uker. Først vil landenes forhandlere snakke sammen og forsøke å bli enige. Deretter kommer ledere og politikere for å snakke om hva de har blitt enige om. I tillegg til selve forhandlingene vil Paris være full av miljøinteresserte fra hele verden. Mange fra Norge reiser ned for å lære mer om klima og vise at de bryr seg om miljøet. Miljøagentene stiller med Barnas Klimapanel, som skal fremme norske barns stemme på konferansen.

Stor uenighet i forhandlingene
Miljøavtalen som ble til i Kyoto (Kyotoprotokollen) sier at rike land er bundet til å kutte en viss mengde klimagasser. I stedet ønsker mange en ny avtale som gjør at landene selv kan bestemme hvor mye de vil kutte. Landene skal selv melde inn sine «klimamål». Da gjelder ikke avtalen bare rike land og det er opp til land selv å avgjøre hvor mye de vil gjøre for miljøet.

For at klimaforhandlingene skal lykkes må landene bli enige. Dette har vist seg å være vanskelig. Fattige land mener at de rike landene har ansvaret for klimakrisen, og at de må ta ansvar for å stanse den. Rike land mener at alle land må være med, fordi store utviklingsland som Kina og India slipper ut langt mer klimagasser enn mange av landene som regnes som rike. Det alle land er enige om er at alle skal ha klimamål for årene etter 2020. Men før 2020 er det fremdeles bare den rike del av verden som er bundet til en avtale. Samtidig er utslippene i verden langt høyere enn de burde være for å hindre global oppvarming.

Vi håper at forhandlingene i Paris fører til avtaler som ikke skiller like mye mellom fattige og rike land. Dermed kan alle verdens land stå sammen mot klimagassutslipp og global oppvarming!

Mer om klimaforhandlingene i Paris:
Hva er FNs klimaforhandlinger?
Her er de viktigste temaene
Hva kan vi oppnå med forhandlingene?

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging