Oppskrift: Havets skattekiste

Her finner du oppskriften "Havets skattekiste" fra Klimakokkene for lokallag! 

Oppskrift fra Smaksverkstedet og foto: Margrethe Vikan Sæbø.

Havets skattekiste kan du fylle med hva du vil. Fargerike grønnsaker, fersk laks, sei og torsk passer perfekt. Skattekisten kan lages i stekeovn, på grillen eller på bål. 

Tidsbruk: 45 minutter 
Porsjoner: 4 

Ingredienser 

  • Ca. 600-800 gram valgfri filet av fisk, for eksempel laks, ørret, sei, torsk eller steinbit. 

  • Grønnsaker i mange farger, for eksempel: cherrytomat, brokkoli, gulrot, paprika, asparges, stangselleri, rødløk, sopp, sukkererter, søtpotet, bete, fennikel eller persillerot.  
    Beregn rundt 200 gram grønnsaker per porsjon. 

  • 1 fedd hvitløk 

  • 1 sitron / lime 

  • Frisk basilikum 

  • Frisk dill 

  • Paprikakrydder 

  • Salt og pepper 

  • Olivenolje 

  • Aluminiumsfolie 

  • Rømme og/eller pesto til servering 

Fremgangsmåte 

  • Sett stekeovnen til 200 grader. 

  • Del fisken i like store biter, ca 4x4 cm. Legg over på et fat. 

  • Vask skjærebrett og kniv før du deler opp grønnsakene. 

  • Grønnsaker som tar lang til å varme bør kuttes i små biter (gulrot, søtpotet, rødbeter, løk og brokkoli). 

  • Legg opp et ark aluminiumsfolie og smør det med litt olje. 

  • Legg på like deler grønnsaker og fisk, og bland inn det du vil ha av krydder. 

  • Brett sammen folien til en tett pakke, og stek i ovnen i ca. 25 minutter.  
    Hvis du lager på bål bør du snu pakken jevnlig for at hele skattekisten kommer i kontakt med varme, og så sjekker du etter både etter 5 minutter og 10 minutter, så det ikke blir brent. Det er varmere på bål enn i ovn så maten blir ferdig fortere.  

  • Ta ut pakken og sjekk at fisken er gjennomstekt før servering. 

  • Server sammen med rømmedressing eller pesto. 

 

  • Til rømmedressingen: Bland sammen rømme med salt, pepper, sukker, lime og krydder.  
    Smak til, og tilsett eventuelt mer av det du mener mangler. 

 

Allergi? 

Bruk laktosefri rømme ved laktoseintoleranse, og soya-yoghurt eller creme fraiche laget av havre istedenfor rømme ved melkeallergi. Har du fisk- eller sjømatallergi kan du bytte ut fisk med kylling, kikerter eller annet kjøtt. 

 

Klimakokkene for lokallag

Er du med i et lokallag? Eller vil du starte et?  
I år kan lokallaget ditt være med på Klimakokkene for lokallag. En voksen fra lokallaget blir med på digitalt kurs med Smaksverkstedet og lærer en spennende klimasmart oppskrift. Etterpå er det lokallagets tur til å lage mat sammen og lære hvordan man kan spise mer klimavennlig. Det er nå åpnet for påmelding til høstens runder, med oppstart 4. september eller 16. oktober. Ta kontakt med Janne på Hovedkvarteret (janne@miljoagentene.no)!

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging