380 plastbiter i magen

Høsten i fjor reiste en gruppe forskere fra Norsk Polarintitutt til Svalbard. De ville undersøke hvordan havhesten blir påvirket av plastforsøpling. Det de fant, var ganske skremmende.

Tekst: Julie Vestgren Pettersen Foto: Fredrik Broms/Norsk Polarinstitutt

Forskerne fanget inn 21 unge og 18 voksne havhester og studerte mageinnholdet deres. Nesten alle havhestene hadde plast i magen.

Dette var første gang forskerne lette etter plast i havhestunger. En av fugleungene hadde hele 380 plastbiter i magesekken! Nesten all plasten de fant i ungene var større enn 1 millimeter og den største plastbiten var nesten 7 cm lang.

(saken fortsetter under bildet)


Dette er plastbiter som forskerne fant i magene til havhestungene. Foto: France Collard/Norsk Polarinstiutt

– Alle havhestungene hadde plast i magen, de hadde også mer plast i seg enn de voksne fuglene, forteller France Collard, forsker ved polarinstituttet.

Hvordan dette påvirker fugleungene, er for tidlig å si. Men at det ikke er bra for dem, kan man være sikker på.

Studier viser at sjøfugler som har mye plast i magen gir mindre mat til ungene sine. Derfor får ungene for lite energi og næring som de trenger for å vokse. Plasten kan skade fuglene innvendig og gi en falsk metthetsfølelse, som kan føre til at den sulter. I tillegg inneholder plast miljøgifter som også kan være skadelig.  

Det er ingen tvil om at vi må hjelpe havhesten.

Les mer: Hvorfor spiser havhesten plast?

Havhest

Havhest er en sjøfugl som lever langs kysten ved det nordlige Atlanterhavet. Havhesten må altså ikke forveksles med sjøhest, som er en fiskeart.

Kilder: Norsk Polarintititutt

Kommentarer

Ingen kommentarer

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging