Tekst: Wanda Nordstrøm Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud/Norsk Polarinstiutt
Forskerne ville vite mer om plastmengden i havet. Hadde det blitt mer plast? Hvordan påvirker mennesker naturen? Hvordan kan vi løse problemene med plastforurensning?
Polarrekruttene Malin Kvaal Bergland (16 år) og Øyvor Johanne Gjerde(16år) fikk være med på forskningskipet og lete etter plast sammen med forskerne. De tok prøver av vannoverflaten og sediment, som betyr havbunn, for å se etter mikroplast og andre små plastpartikler. Prøvene ble sendt videre til et laboratorium.
- Det var litt overraskende å se hvor nøyaktig forskerne var. Vi kunne ikke ha på oss klær av fleece på dekk, fordi det kunne påvirke prøvene, forteller Malin.
Fleeceklær er nemlig laget av plast og bare en bitteliten bit kunne havne på avveie og påvirke prøvene.
- Det var kjempegøy å være med på å ta opp sediment! Vi var med lederen fra toktet og heiste ned en svær metallboks 300 meter ned til havbunnen, for å samle inn sedimentet. Boksen var veldig tung. Da vi hadde fått boksen tilbake på dekk, brukte vi metallskjeer for å putte sedimentet over i glassbeholdere, forteller Øyvor.
(saken fortsetter under bildet)
Det er flere grunner til at plast ender opp i havet. Plast på avveie brytes opp i mindre og mindre biter, og havner i havet gjennom vind, kloakk og rensevann. Fiskeutstyr, som garn og tau av plast, er også et stort problem.
- Jeg får jo en uggen følelse av at vi mennesker har såpass stor innvirkning på naturen. Vi er bare en art, men har så stor makt over fremtiden, sier Malin.
De deler gjerne tips til hva barn kan gjøre for at det blir mindre søppel og plast i naturen.
- Du kan være nøye med å sortere, resirkulere og kaste søpla i søppelkassa. Hjemme har vi blitt mye mer nøye på sortering enn det vi var før, sier Malin.
- Hvis man ser plast på bakken, så kan man plukke det opp selv om man synes det er litt ekkelt. Hvis alle gjør sin del så hjelper det, avslutter Øyvor.
Se bildene fra toktet!
Øyvor synes det var gøy å ta sedimentprøver. Hun fikk også ta med seg en prøve hjem, den har hun brukt til å male med! Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud/Norsk Polarinstitutt.
Forskerne undersøkte også dyreplankton, fisk og sjøfugler for å se etter plast. Her er en liten rognkjeks. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud/Norsk Polarinstitutt
Nysgjerrig isbjørn nærmer seg forskningsinstrumenter på havisen. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud/Norsk Polarinstitutt
Forskerne lette etter plast både over og under isen. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud/Norsk Polarinstitutt.
Malin og Øyvor så både blåhval og finnhval på turen. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud/Norsk Polarinstitutt.
Forskerne samlet inn 1200 prøver. Prøvene vil bli analysert for mikroplast, slik at vi kan lære mer om plast i havet. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud/Norsk Polarinstitut