Det finnes et hav av muligheter

Hva har koronapandemien med havet å gjøre? Her kan du lese mer om det - og kanskje lære noe nytt om havet!

Et blått skiftet vil åpne for mer muligheter for havet. Hvilken betydning har det blåe skiftet og hvorfor er det viktig å snakke om den under pandemien vi befinner oss i?

Det å ta vare på havet har blitt viktigere enn noen gang. Nå som fiskere har måttet stoppet opp har noen truede fiskearter kommet seg. Gjennom god forskning kan man trygt si at corona-utbruddet ikke har noen fatale konsekvenser på livet under havet. Derfor gir det blå skiftet oss mange enorme muligheter til å fortsette å kjempe for et bærekraftig og sunt hav. Det blå skiftet er en global handlingsaksjon som ønsker å fremme muligheter for havet ved å opplyse om ringvirkningene av pandemien. For å forstå hvorfor det er viktig å bevare livet under havet trenger vi alle mer kunnskap om hva som skjer under havet.

Hva skjer under havet?

Når vi tenker på havet, tenker vi først og fremst på fisk. I dag består havet vårt av en god blanding av fisk –og uønsket plast! Fisken i havet står for 20% av protein fra dyr på verdensbasis. Fisk er sunt for menneskekroppen og derfor er det viktig at vi får fisk fra sunne omgivelser. Under COVID19 har sammenhengen mellom fiskere og fisken blitt et viktig tema å se på. Bærekraftig fisking er viktig for at alle i verden skal ha nok mat. Noen viktige spørsmål man må stille om seg er: hvordan har fisken endt opp på middagstallerken og om den fisken var i sunne omgivelser før den kom hit?

COVID19 har brakt med seg mindre støy i havet fra skip og ubåter og derfor har hval og andre dyr ikke opplevd like mye støy. Det kan man jo faktisk si er en god nyhet!

Har det blitt mindre plast?

Marin forsøpling er enda et viktig tema. Under COVID19 fortsetter plasten å havne i havet. Plast er årsaken for at fisk ikke lenger kan være like sunn som vi ønsker oss. Plast blir fremdeles en utfordring vi har å jobbe med selv etter at pandemien tar slutt. Derfor vil det blåe skiftet innebære å komme med enda mer effektive løsninger for å forhindre at plast havner i havet.

COVID19 har bidratt med noen innspill som man må tenke over for å omstille seg i det blåe skiftet. Det er også en unik mulighet til å bli bevisst over det ansvaret vi står ovenfor havet og kjempe for et bærekraftig liv under havet.

Skrevet av: Annam Chaudhry, havspesialist for Miljøagentene

 

Kommentarer

Agent Astenasta

Agent Astenasta
Så søte

15:33 23.10.2020

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging