Hva er greia med plast?

Plast er et fantastisk materiale som vi mennesker er helt avhengig av. Samtidig spiller plasten hovedrollen i en av vår tids største miljøutfordringer, nemlig marin forsøpling.

Mange leker er laget av plast, som disse baderingene. FOTO: It’sGreg, Flickr

 

Nesten alt rundt oss er laget av plast. Vi lever på mange måter i plastens tidsalder, på samme måte som steinaldermannen og steinalderkvinnen levde i steinalderen. Det beste med plast er at det finnes så mange forskjellige typer plast, som alle har ulike egenskaper. Noen plasttyper er bøyelig og vanskelig å ødelegge, mens andre er bøyelig og lett å ødelegge. Vi har hard plast og myk plast. Uansett hva vi skal lage, så finnes det en type plast som passer perfekt.

Noe av det kuleste med plast er at det varer evig. Plast forsvinner aldri, den brytes bare ned til mindre plastbiter som kalles mikroplast. Men det at plasten varer evig er også grunnen til at den har blitt et enormt miljøproblem. For når plasten havner i naturen og havet blir den liggende der helt til vi mennesker plukker den opp. Det er også skikkelig bortkastet å bruke noe som varer evig til å lage ting vi kun skal bruke én gang, sånn som engangskopper og sugerør.

Mesteparten av plasten vi bruker i dag lages av olje som er veldig dårlig for miljøet. Når vi pumper opp oljen som ligger langt under bakken bruker vi mye forurensende energi som fører til klimaendringer. I tillegg slippes det ut farlige gasser som både er dårlig for klima og farlig for mennesker å puste inn når vi lager plast av oljen. Den gode nyheten er at det går an å lage plast av ting som ikke er like farlig for miljøet. For eksempel har forskere klart å lage plast av melk! Nå må bare de voksne få fingern ut og heller lage ting av miljøvennlig plast. 

Den mest miljøvennlige plasten er den vi ikke bruker. Plast burde gjenvinnes slik at den kan bli til nye ting. Da sparer vi miljøet både for oljeboring og farlige gasser som slippes ut når plasten blir lagd eller brent. Når vi gjenvinner plasten sørger vi også for at den ikke havner i naturen. 

Bytt ut tannbørsten din med en tannbørste av bambus!

 

Men uansett hvor flinke vi er til å gjenvinne plast vil den alltids kunne havne i naturen. Alle kan miste plast ved et uhell, plast kan havne i naturen om det er flom og noen er så dumme at de kaster plast i naturen med vilje. Det finnes også plasttyper, som for eksempel isopor, som ikke kan gjenvinnes og derfor må kastes sammen med vanlig søppel. Derfor er det aller beste for miljøet å bruke mindre plast. Man kan for eksempel bytte ut plasttannbørsten med en bambustannbørste, si nei takk til sugerør og kjøpe brukt i stedet for nytt. Tar du utfordringen?

TEKST: Stine Østnor

 

Kommentarer

Agent Forsker og Forfatter Noor

Agent Forsker og Forfatter Noor
Ja, det er så dumt at de tingene vi bruker oftes er plast): Vi kunne jo laget noe mye mye mye mer miljøvennlig enn plast!

20:12 22.01.2019

Agent Forsker og Forfatter Noor

Agent Forsker og Forfatter Noor
Ja, jeg er helt enig! Hva er greia med plasten?! Den hjelper jo ikke jordkloden vår! Jordkloden blir jo bare verre!!!!!!

12:56 18.01.2019

Agent Isbjørn

Agent Isbjørn
HATE PLAST

10:53 03.01.2019

Agent hodnic

Agent hodnic
Plast er bra for magen og godt for verden! Use plastic and make a different in the world

11:07 10.10.2018

Agent Gørtesopp

Agent Gørtesopp
Sopp

11:04 10.10.2018

Agent Miljøagent007

Agent Miljøagent007
dumt

13:58 24.09.2018

Agent Miljøagent007

Agent Miljøagent007
dumt

13:58 24.09.2018

Agent Frøken Borealis

Agent Frøken Borealis
jeg syns det er dumt at det meste av plasten er engangsmateriale faktisk 1/3 av all plast er engangsplast

21:32 02.06.2018

Agent Smartie

Agent Smartie
Plast er en av det både dummeste og smarteste jeg vet

16:50 25.05.2018

Agent Superfugel

Agent Superfugel
Det er så dumt at ting som ikke trenger å være av plast, blir lagd av plast i stede for plast.

09:55 01.05.2018

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging