Hvorfor er havet viktig?

Havet utgjør omtrent 71 prosent av overflaten på jorden. Livet på jorden er avhengig av havet, uten havet fungerer ikke jorda. Her er fem grunner til at havet er viktig. Kan du tenke deg andre grunner til at havet er viktig?

Havet er hjemmet til mange dyr og plantearter
Havet er verdens største leveområde. Det er hjemmet til enormt mange dyr og planter. Her lever alt fra små plankton til hvaler – de største skapningene i havet.

Havet gir oss oksygen
På samme måte som planter på land så driver organismer i havet med fotosyntese. Fotosyntese er en prosess der CO2 og vann, ved hjelp av lysenergi, omdannes til sukker og oksygen. Omtrent halvparten av oksygenet vi puster inn kommer fra havet. 

Havet gir oss drikkevann
Mye av ferskvannet vi drikker kommer fra havet. Når havvann fordamper stiger det opp i luften, der avkjøles det og samler seg i dråper, så kommer det ned igjen som regnvann. 

Havet gir oss mat
Fisk og annen sjømat er viktig for kystsamfunn over hele verden. I dag har tre milliarder mennesker sjømat som sin viktigste næringskilde. 

Havet sørger for at planetens temperatur er i balanse
Mye av sollyset som treffer jorden tas opp av havet, spesielt i havområder ved ekvator. Havstrømmene fordeler varme fra områdene rundt ekvator opp mot polene, dette gjør at temperaturene blir mindre ekstreme og sørger for at mer av landområdene på jorden er beboelig.

FOTO: Pixabay
KILDER: snl.no, fn.no, wwf.no, forskning.no, sabima.no

Kommentarer

Ingen kommentarer

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging