Munnbind og maneter!

Har korona-pandemien gjort at det er mer plast i havet? Vi intervjuet Fredrik Myhre (39), som er marinbiolog og jobber i WWF Verdens naturfond for å finne ut mer!

Tekst: Wanda Nordstrøm

Har korona gjort at det er mer plastsøppel i havet?

– Det er tegn som tyder på det, men vi vet ikke helt sikkert enda. Ny forskning fra Ocean Asia viser at det kanskje har havnet rundt 1,6 milliarder munnbind i havet bare i 2020!

Hva slags korona-søppel havner i havet?

– Vi har for eksempel funnet munnbind og plasthansker på norske strender. I andre land har de også funnet de samme tingene i havet og på strendene. Søppel som kastes på gata, havner ofte i bekker og elver som til slutt renner ut i havet.

Hvorfor er det dumt?

– Munnbind og annen plast kan skade dyrelivet i naturen direkte – og plasten bryter også etter hvert opp i mindre og mindre biter. Disse små bitene kan havne i magen på dyr og mennesker. Det er veldig dumt for alt som lever i naturen, også for oss mennesker. Vi er jo avhengig av en sunn natur for alt vi gjør.

Hva kan barn gjøre for å stoppe at munnbind havner i havet?

– Barn kan si ifra til voksne at de må kaste munnbind i søpla. Hvis søppeldunkene i butikken, ved jobben eller i byen er fulle, så må de voksne ta med seg munnbindene hjem og kaste de der. Er søppeldunken full, så er det lett at munnbindene blåser bort og da kan de havne i havet.

Fakta:

  • De fleste engangsmunnbind inneholder plast. Plasten kan være i strikken eller i selve munnbindet.
  • Munnbind skal kastes i restavfallet, både på grunn av fare for smitte og fordi de er vanskelige å gjenvinne.
  • Mennesker får i seg rundt 5 gram plast hver uke! Det er den samme vekten som et bankkort. Heldigvis bæsjer vi mesteparten ut igjen.

Kommentarer

Ingen kommentarer

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging