Samlet inn 215 millioner kroner

Årets aksjon het "Et hav av muligheter" og samlet inn over 215 millioner kroner! Det skal gå til søppelhåndtering i Vietnam, Filippinene, Indonesia og Thailand, for å sørge for at havet får mindre plast.

TV-aksjonen er en stor dugnad

TV-aksjonen har vært arrangert hver eneste høst siden 1974 og samler hvert år inn veldig mye penger til et godt formål. TV-aksjonen er faktisk en av verdens største dugnader, med flere tusen frivillige og hele landet er engasjert. Skoler, barnehager, organisasjoner, Stortinget, Slottet, butikker, klubber og mange andre er med på å samle inn penger til saken. I tillegg til å samle inn penger, er det også veldig viktig å lære om saken og spre informasjon. Det er særlig viktig i miljøsaker, hvor alle kan gjøre noe! Slik som i år, når saken har handlet om plast i havet, kan alle bidra med sitt. Resirkulering, sortering og søppelplukking er viktig her i Norge også.

Plast i havet

Plast i havet er et stort problem og det er et problem som bare blir større. Store mengder søppel og plast havner i havet hvert eneste minutt. Det er skadelig for livet under vann. Plast brytes ikke ned og blir borte, det brytes bare opp i mange små plastbiter og kan bli helt umulig å plukke opp. Det kan være farlig for fisk, sjøfugl og andre som lever i havet. 

Nesten alt søppel i havet kommer fra land. I en del land, som ikke har like god økonomi som Norge, er det dårlig med søppelhåndtering. Land har kanskje ikke gode sorteringsmuligheter og mange er veldig fattige, så de har ikke noen andre muligheter enn å kvitte seg med søpla si ute i naturen.

 

Hva pengene fra TV-aksjonen skal gå til

Pengene fra TV-aksjonen skal brukes av WWF (Verdens Naturfond) til å gjøre noe med plast i havet der problemet er størst. Veldig mye av plasten som er i havet kommer fra Sør-Øst Asia. Det er derfor veldig lurt å hjelpe til slik at man får til et bedre system og disse landene kan få bedre løsninger enn de har nå. Pengene skal blant annet brukes til å lage gode avfallshåndteringssystemer for flere tusen mennesker, kutte engangsplast på fiskebåter, opprydding av søppel og lære lokalbefolkningen og skolebarn om smart plastbruk.

 

Mange miljøagenter har bidratt

Kanskje du allerede har sett saken med alle videoene og artiklene miljøagenter rundt omkring i Norge har laget for å støtte årets TV-aksjon? Barn er veldig opptatt av plast i havet og mange har gjort mye for å støtte årets aksjon!

Noe av det mange barn har gjort for å støtte TV-aksjonen i år var å delta i "Tegn for havet" med Miljøagentene. Tegnekonkurransen fikk inn over tusen tegninger som barn i hele landet hadde tegnet for å si sin mening om plast i havet. Fem tegninger ble plukket ut og auksjonert bort - det vil si at de som ga mest penger for tegningen, fikk kjøpe de. Til sammen fikk de flinke kunstnerne inn over 10.000 kroner til sammen, som går til TV-aksjonen! Vi gratulerer Jessica, Isla, Sofia, Markus og Eirunn - og tusen takk til alle de andre barna som også sendte inn tegninger. 

Kommentarer

Ingen kommentarer

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging