Søppel i sjøen

Visste du at dersom du kaster en plastflaske i havet, så tar det 450 år før naturen har brutt den ned? Dessverre er vi veldig flinke til å forsøple havet og kysten vår.

FOTO: eevl / Fotolia
KILDE: miljostatus.no

Forsøpling av havet kalles ofte marin forsøpling. Marin forsøpling er et stort miljøproblem i Norge. Det finnes masse søppel i havet langs norskekysten og på Svalbard. Ting av plast og gummi kan bli værende i miljøet i hundrevis av år og skade dyr og mennesker. Mye av søpla kommer fra land, men det er også en del søppel fra båter, som ødelagte fiskegarn og tau. Det er mange fugler, fisk og andre dyr, som dør på grunn av marin forsøpling. Noen ganger spiser de søpla fordi de tror det er mat. Får dyr i seg plastsøppel, kan dyret bli kvalt, få indre skader og bli forgiftet.

Utstilling av søppel
På Morellbakken Ungdomskole i Oslo, har en gruppe elever laget en utstilling for å sette fokus på marin forsøpling. Utstillingen består av dyreskulpturer, som elevene har laget av plastsøppel. Noe av søpla har de funnet i nærområdet. – Jeg kom på ideen med å lage utstillingen etter at jeg så en YouTube-video av en skilpadde som hadde et langt sugerør i nesen, sier Kjerstin som er lærer på Morellbakken. – Sugerøret var fryktelig vanskelig og smertefullt å få ut. I kommentarfeltet under videoen ble det diskutert hvor mye plastsøppel som faktisk finner veien til havet. Her leste jeg at hele 88 % av havoverflaten nå inneholder plastikk! Over 1 million sjøpattedyr dør hvert år på grunn av dette.

   

FOTO: Kjerstin Skjelstad Bakkevoll

Engasjerte elever
Skulpturene klassen har laget, forestiller de dyrene som oftest blir rammet av plastsøppel i hav, som for eksempel sjøfugl, fisk og andre sjøpattedyr. Elevene valgte selv hvilke dyr de ville lage. – Jeg ville at klassen skulle lage denne utstillingen for å fortelle om hvor stort problem marin forsøpling faktisk er, sier Kjerstin. – Elevene var veldig engasjerte helt fra starten. De fikk se bilder av hvordan det ser ut i havet, og fikk lære om hva som skjer når vi kaster søppel der. Gruppa som lagde utstillingen, bestod av 28 elever. Vi regnet ut hvor mange plastposer gruppa bruker i året, og hvor mye plastavfall vi produserer. Nå har elevene begynt å tenke mer over plastforbruket sitt. De sier de tenker mer over hvilke produkter de bruker, at de aldri skal kaste fra seg den minste søppelbit i naturen eller ved havet, og på det å bruke færre plastposer.

Ta marin forsøpling på alvor!
Læreren forteller at det å jobbe med utstillingen, fikk mange av elevene til å skjønne at vi må ta problemet med marin forsøpling på alvor. Det var flere som ikke var klar over hvor katastrofalt det er for naturen. 

      

Kommentarer

Agent NoorRPro 2

Agent NoorRPro 2
hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast hater mikroplast

19:51 15.06.2019

Agent Tulle Trym

Agent Tulle Trym
vi må ikke forsøple naturen det kan være livsfarlig

19:34 29.04.2019

Agent dyre-elsker

Agent dyre-elsker
Før det brytes ned er det er veldig lenge altså!!!!!!!!!!

13:39 26.04.2019

Agent alexa

Agent alexa
det er så domt så mange dyr som dør

10:53 20.02.2019

Agent Snøjenta

Agent Snøjenta
Vi har et prosjekt på skolen om det

16:20 04.02.2019

Agent Forsker og Forfatter Noor

Agent Forsker og Forfatter Noor
Som Agent Tellus sa er dette veldig trist): Jeg vil og vet at vi klarer bedre enn å kaste søppel i naturen): Hvis vi samarbeider kan vi kanskje redde tusenvis av dyr i havet og på land(:

20:34 22.01.2019

Agent Tellus

Agent Tellus
det er trist.

18:34 18.11.2018

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging