Bye bye plastic bags!

Det er søppelkrise på Bali og flere steder er strendene helt dekket av søppel. Men to unge jenter har satt i gang et prosjekt for å gjøre noe med problemet.

Bali er kjent for sin flotte natur. Foto: Ferry Octavian, Flickr

 

Bali er en øy i Indonesia. Her finner vi fjell, vulkaner og fantastisk natur. Men Indonesia er også et av de landene i hele verden som forsøpler havet mest. Dette gjør at haugevis med søppel skylles i land på strendene hver dag. Bali har søppelplukkere som fjerner søpla på stranda og kjører det bort i lastebiler, men neste dag har like mye søppel blitt skylt i land.

Plastforsøplingen på Bali har skapt problemer for både mennesker og dyr i årevis. Noe av årsaken til søppelproblemet ligger i at det er dårlige søppelordninger og at mange ikke vet hvor skadelig forsøpling faktisk kan være.

To jenter som er svært lei av plastsøppelet på Bali, er søstrene Melati og Isabel Wijsen. De er vokst opp på Bali og kjenner godt til de skadelige virkningene av forsøplingen. En dag de satt på skolen fortalte læreren om kjente personer som har skapt positive forandringer i verden, som Nelson Mandela, Martin Luther King og Lady Diana. Dette satte søstrene på tanken om at også de kunne være med og gjøre en forandring. Den dagen gikk de hjem fra skolen og tenkte på hvordan de som barn på Bali kunne gjøre en forskjell i verden. De ville ikke vente til de ble voksne for å stå opp for hva de tror på!

I 2013, da de var 10 og 12 år gamle, startet søstrene organisasjonen Bye bye Pastic Bags. De fikk med seg flere andre barn og unge, for skal man få til en forandring er det fint å få med seg flere! Denne organisasjonen har i flere år jobbet for å forby plastposer på Bali og for å redusere plastsøppel i hele verden. 

 

Søstrene Melati og Isabel holder foredrag på Ted Talks i London. FOTO: Ted Conference Flickr 

 

 

Melati og Isabel kjempet en hard kamp for å overbevise myndighetene om å få plastposeforbud. De fikk blant annet lov til å samle inn underskrifter på flyplassen på Bali, og fikk samlet inn over 100.000 underskrifter som støttet et plastposeforbud. 

Til slutt gikk guvernøren på Bali med på å forby plastposer, og signerte en avtale som sa at Bali skulle være plastposefritt fra januar 2018.

Bye bye plastic bags er i dag en organisasjon som finnes i flere land. Melati og Isabel er blitt 15 og 17 år gamle og reiser rundt i hele verden og forteller om arbeidet de gjør i organisasjonen. I et foredrag de holdt i 2015 oppfordret de alle verdens barn om å være med og gjøre en forskjell. De sa:

– Vi har lært at barn kan få gjort ting. Vi kan få ting til å skje! Vi sier ikke at dette kommer til å bli lett, men at det kommer til å være verdt det!

KILDE: CNN, Dagens Næringsliv, byebyeplasticbags.org, Ted.com

 

Kommentarer

Agent HesteMarit

Agent HesteMarit
Det var bra

22:15 17.04.2018

Agent Wilmer

Agent Wilmer
Kult.

20:06 12.02.2018

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging