Da Emilie dro til Svalbard

Emilie Tryti fra Nesodden er 11 år og har vært miljøagent siden hun var 5 år gammel. Da Spitsbergen Travel inviterte en miljøagent med på en båttur langs nordvestkysten av Svalbard i forbindelse med prosjektet Clean up Svalbard, søkte Emilie om å få være med.

Som miljøagent gledet jeg meg mest til å lære mye om Svalbard og naturen der, samtidig som jeg hadde veldig, veldig lyst til å se isbjørn, hval og lundefugl, sier Emilie.


Hun har nettopp kommet hjem fra den fire dager lange turen med veldig tett program – og langt til havs i Arktis.

– Jeg skulle lære andre om Miljøagentene, og var spent på om det var mange som ville høre om oss da jeg skulle snakke på båten. Det kom over 50 stykker og det var fint å få snakket om barnas miljøorganisasjon. Etterpå viste Markus Wegge filmen Bjørnøya – følg drømmen, som var skikkelig kul. Tenk at de har bodd to måneder på en øde øy!Emilie reiste med båt rundt Svalbard
 

Strandrydding

Eventyrer og Infinitum-ambassadør Markus Wegge var på Bjørnøya, som ligger mellom Svalbard og fastlandet, i 65 dager i 2013 sammen med de to brødrene sine. Her surfet de og sto på snowboard, de lekte rett og slett i naturen. De ville også gi noe tilbake til det fine stedet der de var så lenge, så de ryddet strendene for søppel som var skylt i land. De anslår selv at de plukket opp 3 tonn på de to månedene.

– Men det kan ikke alltid være lett å plukke søppel på Svalbard, sier Emilie. – Jeg lærte at det ikke er lov å ta med seg ting fra Svalbard som er eldre enn 70 år, og vi skal helst ikke røre på noe i naturen. Så vi har vært veldig forsiktige der vi har gått rundt på land.

 


Se så fint det er på Svalbard!

Gruvene på Svalbard

Emilie har også noen tanker om gruvene på Svalbard
– På Svalbard har de kulldrift, som er dumt for miljøet. Det er fint at flere og flere begynner med turisme, for da kan de fortsatt bo og jobbe her på Svalbard. I Barentsburg der vi var, så har de som jobber i gruvene faktisk laget et eget show med dans og band. Det var skikkelig gøy at de spilte sangen Livin’ on a prayer av Bon Jovi!

 


Isbreene på Svalbard blir mindre.
 

Det kuleste med turen
Emilie har lært, sett og opplevd mye – hun har til og med badet i Kongsfjorden i vann som var 3,8 grader kaldt. Likevel er hun ikke i tvil om hva hun kommer til å huske aller best fra disse dagene.

– Det kuleste med turen var jo å få se isbjørn! Bare 10 % av turistene får se det. Vi så en bjørn som spiste en sel, og så kom det en annen bort og lurte på hva som skjedde! Så gikk de litt etter hverandre og svømte sammen i havet. Jeg fikk også se to hval, lundefugl, sel og hvalross. Det var også veldig morsomt å se midnattssol, selv om det var litt slitsomt og vanskelig å sove en av dagene.
Vel hjemme igjen på Nesodden syntes Emilie det var kjempegøy å fortelle det hun hadde opplevd til lokallaget sitt – og å vise fram bilder av isbjørnene.

 

 
Utenfor bebyggelsen må man ha med
gevær for å beskytte seg mot isbjørn.  

 
Emilie fikk også se isbjørn på turen!
FOTO:Markus Wegge

 
 Emilie hadde en kjempefin tur!

 

TEKST OG FOTO: Anniken Schwamborn

 

 

 

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging