Japans engasjerte barn

Japan har sine egne miljøagenter!

         FAKTA

  • Hovedstaden i Japan heter Tokyo.
  • Valutaen er japanske yen.
  • Japan består av rundt 6800 øyer.
  • Japans høyeste fjell er det berømte Fujifjellet på 3776 m.
  • Japans største øy heter Honshu. Tokyo ligger her.
  • Navnet Japan betyr «soloppgangens land».

 

Junior Eco Club

I Japan har de en miljøorganisasjon for barn som heter Junior Eco Club. Den startet i 1995 og jobber med å lære barn om natur- og miljøvern. De arrangerer også aktiviteter for barn i lokalsamfunnene. De har omtrent 120,000 medlemmer. Medlemmene er mellom 3 år og 18 år og medlemskapet er gratis.

I Junior Eco Club driver de mye med aktiviteter som handler om natur og biologisk mangfold. Barna lærer om resirkulering og energiforbruk i hverdagen. De jobber for at kildesortering og strømsparing skal bli noe man gjør hver dag!

Det er også en del grupper i organisasjonen som engasjerer seg i miljøvennlig matproduksjon og jordbruk. Junior Eco Club har en festival for alle landets medlemmer en gang i året, som arrangeres av hovedkontoret. Aktivitetene på festivalen er blant annet foredrag, miljøfotokonkurranse, og miljøavis. Utenom festivalen har de lokallagssamlinger, slik som vi har i Miljøagentene.

Junior Eco Club mener at det er viktig at barn tar initiativ. De ønsker at barn stiller spørsmål og finner svar på egenhånd, og lager sine egne aksjoner. Når barn står sammen og engasjerer seg, kan de få til store ting. Barna i Junior Eco Club mener at det er viktig at alle i verden arbeider med miljøvern for å ta vare på jordkloden, akkurat som Miljøagentene!

På noen skoler i Japan, har de noe som heter «Grønne gardiner». Disse er laget avlevende planter. De grønne gardinene virker avkjølende, og fører til mindre strømforbruk til avkjøling. Dette er et prosjekt som skal hjelpe mot den sterke heten i byene om somrene.

 

             
Det å plukke søppel er en populær aktivitet for barna i Japan.

           
Barna gjør en innsats for å holde byen ren
 

MER OM JAPAN:

Japan ligger i Asia og er et land som består av øyer. Japaner omgitt av hav og har mye
fjellområder. Her finnes flere aktive vulkaner!

Klimaet i Japan

I Japan har de fire årstider: vår, sommer, vinter og høst. Det er regntid fra midten av juni til midten av juli. Da regner det mye og er veldig fuktig. Regn er veldig viktig for risbønder.  I Japan spiser de mye ris. Det er den viktigste næringskilden for japanere.

Japan er ofte plaget av tyfoner i sommertiden, noe som fører til flom og store skader. Dette går ofte utover jordbruket.

Du kan også dra på skiferie til Japan, for i nord og fjellområdene snør det mye om vinteren. Faktisk minner klimaet her litt om klimaet i Norge.

Om sommeren blir det over 30 grader i mesteparten av Japan.

I storbyene blir det varmere og varmere om sommeren. I Tokyo blir det over 35 grader mye oftere enn før, noen ganger blir det over 40 grader. Det at det bare blir varmere, gjør at japanere må bruke mer og mer energi på å kjøle ned skoler, kontor og boliger.

Stort energiforbruk

Det bor innmari masse folk i Japan, og derfor trenger de mye energi. Men de har ikke så mange innenlandske energiressurser, og har importert mye av energien fra andre land. De har også produsert en del av energien sin gjennom kjernekraftverk. Men i 2011 var det et jordskjelv som førte til at kjernekraftgeneratorer i Fukushima ble ødelagt. Etter det har folk blitt mer klar over hvor farlig kjernekraft kan være, og flere og flere sier nei til kjernekraftverk.

Godt kollektivtilbud

Transport er godt utviklet i Japan. Fordi det er så masse folk her, er kollektivtransporten veldig viktig. De fleste som bor i byer bruker kollektivtransport til jobb og skole. Japanske toger veldig raske, og de har høyhastighetstog som kjører opp mot 300 kilometer i timen. Det er mange som foretrekker å ta tog istedenfor fly i Japan. Toger trygt, raskt og enkelt og mye mer miljøvennlig enn fly!

Gode på kildesortering

Japan er et av de landene i verden som produserer mest søppel per innbygger. Dette har å gjøre med at det produseres mye engangsprodukter og billige plastprodukter. Emballasje produseres det også unødvendig mye av. Men heldigvis er de flinke til å kildesortere i Japan. For eksempel blir over 90 prosent av plastflaskene gjenvunnet. Det er dessuten ofte forbud mot å røyke på gata i byområder i Japan. Derfor finner man ikke så mye sigarettstumper i gata. Det å plukke søppel er også en populær aktivitet for barna i Japan.

 

TEKST: Eri Fuzz-Kristiansen / FOTO: Junior Eco Club

 

Kommentarer

Agent Espanol

Agent Espanol
Så bra!

06:46 14.05.2017

Agent agent thias

Agent agent thias
bra

15:44 31.03.2017

Agent Ella Grace

Agent Ella Grace
Bra!

19:00 16.03.2017

Agent Geparden Ada

Agent Geparden Ada
Håper vi får miljøagenter over hele verden!

08:52 04.03.2017

Agent mr.baby

Agent mr.baby
kjempe kult

19:52 17.01.2017

Agent Hestejenta

Agent Hestejenta
Kult

12:26 27.12.2016

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging