Miljøagenter i Sri Lanka

Viste du at det finnes ekte miljøagenter i et land langt borte som heter Sri Lanka? De bryr seg om naturen og dyrene som bor der. Også bryr de seg om rent vann, som er deres viktigste prosjekt.

 

Historie
Det hele begynte som en idé her hjemme i Norge i 2003 fordi FN hadde bestemt at dette var det internasjonale vannåret. Vi i Norge er heldige, vi trenger ikke tenke på om drikkevannet vårt er rent. Men mange steder i verden er dette et stort problem. Derfor startet Miljøagentene, som den gang het Blekkulf, et prosjekt som skulle samle inn penger til barn andre steder i verden som ikke hadde rent drikkevann. Og det var starten på et langt samarbeid med Fremtiden i våre hender på Sri Lanka og Miljøagentene.

ECO-agents
Derfor er det i dag masse ekte miljøagenter på Sri Lanka, faktisk er det nesten tusen stykker mellom 5 og 13 år. De kaller seg ECO-agents og er med i masse forskjellige Øko-klubber som driver med ekte miljøagentoppdrag. De jobber mest med prosjektet ”Rent vann”, men driver også med treplanting, søppelplukking og overvåking av fiskene i elvene slik at de kan finne ut hvordan de skal beskytte dem.

Teplantasjer
Sri Lanka er et av verdens største te-land. Mange av miljøagentene på Sri Lanka har foreldre som jobber på teplantasjene og derfor bor de der også.  Det er et stort problem at man har hugget ned masse skog for å dyrke te, og at man sprøyter teplantasjene med kunstgjødsel som forurenser både jorda og drikkevannet. Derfor planter miljøagentene trær langs elvene og forklarer de voksne hvorfor det er viktig å ta vare på naturen.

Noe du kan gjøre
Miljøagentene på Sri Lanka ønsker å takke miljøagentene i Norge som hvert år samler inn penger sånn at miljøagentene på Sri Lanka kan fortsette å jobbe for rent drikkevann og forstette å bry seg om naturen og dyrene. Vis at du bryr deg du også! Kanskje kan du lage et loppemarked, eller bake en kake som du kan selge til naboene dine, sånn at vi kan få enda flere miljøagenter på Sri Lanka.

Fakta om Sri Lanka

  • Sri Lanka er en stor øy i det Indiske hav
  • De har en løve på flagget sitt.
  • Hovedstaden heter Colombo
  • Det vanligste måltidet er curry, ris og grønnsaker
  • Det er ganske varmt hele året, stort sett mellom 20 og 30 grader.
  • Det regner ganske mye der i regntiden
  • Før var 70 % av øyen dekket av skog, nå er det bare ca 25 %
  • Cricket er den mest populære sporten
  • Og de fleste er buddhister

Kommentarer

Ingen kommentarer

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging