Timoci (12) fra Fiji åpnet siste del av FNs klimaforhandlinger

Mange av øyene i Fiji ligger bare noen få meter over havet. De står derfor i fare for å forsvinne under havet, hvis havnivået stiger

Under årets klimaforhandlinger i Bonn (COP23) var det landet Fiji som var presidentskap.
Det betyr at det er Fiji som har ledet forhandlingene, selv om de fant sted i Bonn i Tyskland.

Tolv år gamle Timoci Nausala fra Fiji fikk åpne den siste delen av klimaforhandlingene med en åpningstale. Den kan du se her.

Timoci møtte også Barnas klimapanel under forhandlingene:
- Han snakket med oss om sine bekymringer for Fiji, som allerede er hardt rammet av klimaendringene. Vi utvekslet erfaringer og tanker rundt det å være barn i klimakampen, fortalte Kaja, leder i Barnas klimapanel, etter møtet.

Timoci fikk selv kjenne på konsekvensene da syklonen Winston traff Fiji i 2016, og ble engasjert til å delta under forhandlingene da han opplevde skadene syklonen gjorde på skolen hans og landsbyen han bor i.

- Hvis havet stiger noe mer nå, så vil øya han bor på gå under vann, og da har han ikke noe sted å bo lengre. Vi må kjempe sammen mot dette! Og å stanse klimaendringene! mente Penelope fra Barnas klimapanel etter møtet.

Mange av øyene i Fiji ligger bare noen få meter over havet. De står derfor i fare for å forsvinne under havet, hvis havnivået stiger. Når tempraturen i verden stiger, blir også havene varmere. Høyere tempratur i havet truer korallrevene rundt øyene. Bare en grad varmene tempratur er nok til at korallene dør. Da mister mange fisker leveområdene sine.

I tillegg har det blitt mer eksremvær på Fiji, på grunn av klimaendringene. De siste årene har de opplevd mer tørke, orkaner og sykloner.

Fakta om Fiji:
1) Fiji består av 855 øyer
2) Hovedøyene heter Viti Levu og Vanua Levu, og hovedstaden heter Suva
3) Fiji ligger i Stillehavet, nordøst for New Zealand
4) Fiji tjener mest penger på turister og sukkerproduksjon
5) Nesten en tredel av befolkningen lever i fattigdom
6) Halvparten av befolkningen har tilgang til rent drikkevann
 

Kilder: Store norske leksikon og FN-sambandet

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging