Flom

Flom er en oversvømmelse langs en elv, bekk eller innsjø. Her kan du lære mer om flom og grunner til at det blir flom.

 

De vanligste grunnene til flom i Norge er at det regner mye og lenge, eller at det blir fort varmt om våren sånn at det er mye snø som smelter rakst.

Det er vanlig at det blir flom noen steder i Norge når snøen smelter. Men de siste årene har været og klimaet endret seg. Målinger viser at det blir varmere i hele landet og at det flere steder kommer mer regn nå enn før.

De siste somrene har det vært store og ødeleggende flommer flere steder i Norge. Da må ofte flere hundre personer evakueres. Det betyr at de må flytte ut av hjemmene sine til flommen er over. Flommen gjør også store skader på veiene og jernbanen. Klimaforskerne sier at dette er uvanlig.

Heldigvis er det sjelden at flom her i Norge blir farlig for mennesker. Vi er nemlig så heldig at vi har noen forskere som passer på oss, slik at vi får vite dersom det blir flom. Da kan vi flytte folk, og sørge for at færrest mulig blir skadet.

Slik er det ikke i de fattige landene i sør. Sommeren 2010 var det for eksempel flom i Pakistan. Det var den største flommen som hadde vært der noensinne og store deler av landet var oversvømt. Over 20 millioner mennesker måtte flykte fra husene sine, og mange barn ble syke og fikk ikke gått på skole fordi skolen var ødelagt av flommen.

 

Kommentarer

Agent Espanol

Agent Espanol
Stakkars de som bor der, både menneskene og dyrene!

19:44 15.05.2017

Agent Helix

Agent Helix
Vi burde tenke mer på forurensningene i verden!

19:22 24.10.2016

AgentAdelin

AgentAdelin
stakkars de som bor der!!! : - (

15:37 28.04.2015

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging