Tørke

Blant annet på grunn av klimaendringer, er det flere steder i verden det regner mye mindre enn det som tidligere har vært vanlig. Da får vi det vi kaller tørke, som du kan lese mer om her.

 

Når det er tørke blir det mangel på vann. Både til å drikke og til å dyrke mat. Da slutter plantene å gro og både folk og dyr sulter. Mange millioner mennesker står i fare for å bli rammet av sult under tørkeperioder.

Store deler av Afrikas Horn har blitt til ørken de siste årene. Afrikas Horn er en trekantformet halvøy på nørdøstkysten av Afrika. I 2011 kom ikke det regnet som får frøene til å vokse, og derfor kunne ikke mange familier høste avlinger slik de vanligvis gjør. I Afrika er det vanlig med tørkeperioder, men de siste årene har tørkeperiodene vært oftere og vart lengre. Derfor har det blitt et problem. Tørken gjør at de som vanligvis klarer seg godt nå får problemer, og de som fra før er fattige og har lite mat står i fare for å miste livet.

Ørken og ørkenspredning
Ørken er områder hvor det nesten ikke regner. Da blir jorda veldig tørr slik at det ikke kan vokse noen planter der. Noen steder er ørkenen bare sand.

Ørkenspredning er når ørkenen vokser. Fordi det regner mindre nå enn før flere steder tror man at ørkenen kommer til å vokse mer fremover enn den har gjort før.

1/3 av verdens befolkning bor nå i tørre områder. I løpet av 10 år har 10-20 % av verdens tørre områder blitt til ørken. Over 40 % av verdens landareal dekkes i dag av ørken og tørre områder. ”Tørre områder” er landområder som enda ikke er ørken, men som fort vil bli det hvis vi ikke gjør mer for å stanse ørkenspredningen.

Afrika er det kontinentet som vil bli mest rammet. Her vil ørkenen vokse mest, og fordi man får mindre regn kan de ikke dyrke så mye korn. Da blir det mindre mat, og flere sulter og må kanskje flytte fra de landsbyene de bor i.

Kommentarer

Agent Espanol

Agent Espanol
Dumt

19:43 15.05.2017

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging