Barn og unge har påvirket regjeringens nye klimaplan!

Politikerne mener at barn og unge har flyttet klimapolitikken i riktig retning. – De som skal leve mest og lengst med konsekvensene må og bør bli hørt, fortalte klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

På en pressekonferanse forrige fredag presenterte regjeringen sin nye Klimaplan for 2021-2030. Planen forteller hva regjeringen vil gjøre for å kutte i klimagassutslipp de neste årene, slik at Norge kan nå målene i Parisavtalen. De vil blant annet gjøre det enda dyrere å forurense, passe på at vi reiser på en miljøvennlig måte og sørge for at klimagassutslippene går nedover hvert år.


Dina (13år) stilte spørsmål på vegne av barn og unge under pressekonferansen.

Kutte raskere fremover
Miljøagentene var invitert til pressekonferansen og fikk stille spørsmål til politikerne på vegne av barn og unge. Dina (13år) fra Barnas Klimapanel fortalte at en undersøkelse gjort av Redd Barna, viser at over halvparten av barn og unge ikke er fornøyde med hva politikerne har gjort for å stanse klimakrisa. Hun spurte statsminister Erna Solberg om de tror den nye planen kan endre det?

– Jeg håper at denne planen viser at vi har helt konkrete ting som skal gjøres for å gjennomføre kuttene i Norge. Samtidig sørge for at norsk ungdom kan oppleve å ha arbeidsplasser og velferd, sånn som foreldrene deres har opplevd. Det er de to tingene vi må klare å gjøre samtidig, fortalte Erna Solberg (Høyre).

Statsministeren fortsatte med å si at de er på rett vei.

– Vi er på rett vei. Vi skal gå denne veien raskere i årene som kommer fremover, enn det vi har bak oss.

Se video med spørsmålene fra Dina og svarene hun fikk her.


Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby fortalte at skolestreikene for klima har vært viktige.

Barn og unge har vært viktige
De andre politikerne svarte også på spørsmålet fra Dina, og kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (Venstre) fortalte at unge har vært viktige for politikken:

– Jeg tror det engasjementet og det presset som ungdommen i dag har gitt oss har vært veldig viktig for å flytte politikken enda noen skritt i riktig retning.

Dina fra Miljøagentene spurte også om hvor stor påvirkningskraft presset fra barn og ungdom har hatt i utformingen av denne planen.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn svarte at han synes vi skal legge merke til at selv om vi står i en krevende global pandemi, så har vi ikke glemt klimaendringene. Han tror at barn og unge har vært viktige.

– Jeg tror at alle de markeringene, som særlig barn og unge stod for og fortsatt står for, tror jeg er viktige for å holde den saken høyt oppe og vise at de som skal leve lengst og mest med konsekvensene må og bør bli hørt. Om dere føler dere hørt her i dag må dere selvsagt selv bestemme. Vi skal oppfylle Parisavtalen, og så skal det blir grønnere, enklere og bedre å bo og leve i hele Norge. Det er bra for både unge og voksne, avsluttet han.


Regjeringen presenterte en ny klimaplan. Fra venstre ser man Kjell Ingolf Ropstad, Sveinung Rotevatn, Erna Solberg og Guri Melby.

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging