Bor i et stort drivhus

De har valgt å leve litt annerledes enn de fleste andre. Møt familien Hjertefølger!

Inne i en 7 meter høy glasskuppel på Sandhornøya i Nordland bor familien Hjertefølger. Her bor Ingrid og Benjamin med sine fire barn, Julia (14), Gabriel (10), Aron (8), Alvin (3). Glasskuppelen er både et stort drivhus og et hjem, og fungerer som et biologisk kretsløp, hvor ingenting går til spille. Vann som går til å pusse tennene, dusje og spyle toalettet, går til å gi næring til plantene og fruktene, som igjen gir næring til familien. Tykke vegger av leire, sand og halm lagrer solvarmen fra dagen utover natten, og lagrer kjøligheten fra natten utover dagen, slik at familien ikke trenger å bruke unødvendig strøm for å varme opp huset.


Ingrid og Benjamin Hjertefølger. Foto: Familien Hjertefølger

Glasskuppelen på Sandhornøya er et såkalt naturhus, som kombinerer både det høyteknologiske i kretsløpet og det jordnære i valg av naturlige materialer og egen matproduksjon. Også møbler og innredning i naturhuset til familien Hjertefølger er gjennomført, med gjenbrukte og naturlige materialer. Mange vil nok synes det er rart å bo slik, men for Ingrid Hjertefølger og familien føles det helt normalt.

– Vi er opptatt av å gjøre hva vi kan for å lage så små miljømessige avtrykk som mulig, og da er det naturlig å velge det minst belastende i alt vi gjør. Å bygge et hus som ikke er giftig, som ikke har utslipp/forurenser og som kan komposteres eller resirkuleres oppleves ikke som annerledes, snarere helt logisk, naturlig og normalt, sier Ingrid Hjertefølger til Miljøagentene.


Familien Hjertefølger dyrker sin egen mat. Foto: Familien Hjertefølger

Det var ikke tilfeldig at familien Hjertefølger valgte å bygge et naturhus og å leve som de gjør. Som en del av deres livsfilosofi ønsker de å leve så giftfritt som mulig, både når det gjelder omgivelser og mat. Samtidig er de veldig opptatt av miljøet.

– Vi ønsker å leve så bærekraftig som mulig, og velger smarte og gode løsninger som volder minst mulig skade på dyr, mennesker og natur. Å bli mer miljøbevisst er ikke lenger bare et av alternativene vi har. Vi har alle et ansvar for å gjøre en felles innsats. At våre etterkommere har en planet å bo på er prioritet nr. 1, her og nå, sier Hjertefølger.

Miljøengasjementet til familien er ikke bare ektefølt, det er en del av deres daglige livsstil. Hele familien lever vegansk og tenker miljø i alt de gjør.

– En person på vegansk kost bruker bare 1/11 av olja, 1/13 av vannet og 1/18 av landarealet av det en kjøtteter gjør. I tillegg forårsaker en veganer mye mindre CO2 utslipp. Vi kjører elbil, dyrker økologisk mat i hagen, arver klær og kjøper second hand om mulig. Vi har brukt tøybleier til barna og bruker tøybind og menskopp. Bruker handlenett når vi handler, forteller Hjertefølger.


Vegansk matlagingskurs i naturhuset. Foto: Familien Hjertefølger

Hva tenker du om familien Hjertefølgers livsstil? Kunne du tenkt å leve som dem? Legg inn din kommentar under saken.

 

6 kjappe om teknologi og miljø med de yngre i Hjertefølger-familien
– Julia (14), Gabriel (10) og Aron (8) svarer på spørsmål fra Miljøagentene.

Hva er det morsomste med å leve som dere gjør?

– Å kunne plukke massevis av plommer, druer, kirsebær og epler i domen på våren og sommeren.

Hva er det dummeste med å leve som dere gjør? Er det noe dere savner?

– Å måtte plukke haugevis med løv i domen på høsten, det er kjedelig. Og at det kommer så mange rare fremmede og sniker på oss. Det er ikke noe vi savner. Vi har alt det vanlige hus har.

Har dere noen elektroniske hobbyer? For eksempel mobil, tv og dataspill?

– Vi har ipad og mobil og liker Minecraft, youtube, anime og Netflix. Det morsomste vi vet når vi er alene og kan bestemme selv er lage makaroni med ketsjup, se på tv og være lenge våken.

Er dere opptatt av miljø og å ta vare på jorden?

– JA!

Hvilke miljøsaker synes dere er viktigst?

– Veganisme (mot global oppvarming og forurensning) og forsøpling (erstatte plast med andre materialer, plukke søppel, gjenbruk).

Har dere noen tips til andre barn om hvordan de kan leve mer miljøvennlig?

– Slutte å spise kjøtt, bli veganer, plukk søppel og ikke hiv søppel i naturen, resirkuler, ikke kjøp så mange ting, spar strøm.


Julia (14), Alvin (3), Gabriel (10) og Aron (8). Foto: Familien Hjertefølger

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging