Den Lille Dyrehage

Miljøagent Noah (10) og Alma (7) fra Miljøagentene i Grenland besøkte Den Lille Dyrehage for å hilse på apene som bor der. De var spente på å lære mer om apene i parken og heldigvis kunne dyrepasser Nils svare på alle spørsmålene de hadde.

Agentene fikk i oppdrag å skrive en sak til Miljøagentrapporten nummer 2 i 2021. De besøkte Den Lille Dyrehage for å hilse på apene som bor der. Heldigvis kunne dyrepasser Nils svare på alle spørsmålene de hadde, som du kan lese her. Dyrepasser Ida viste miljøagentene rundt i parken. Alma og Noah fikk være med å mate apene.

Dyrepasser Nils med en slange. Foto: Den Lille Dyrehage.

Hva heter de ulike artene aper dere har her i parken?

I parken finner vi, springtamarin, nattape og hvitfjessaki. Vi har også ringhalelemurer, men de er ikke en ekte ape. De klassifiseres som «halvape». 

Dette er en nattape fra dyreparken. Foto: Den Lille Dyrehage.
 

Hvor kommer apene opprinnelig fra?

Alle dyrene her i Den Lille Dyrehage kommer fra andre parker. En del av dyrene er med i bevaringsprogrammer for å sikre at arten overlever.

Dette er en springtamarin. Foto: Den Lille Dyrehage.

Har dere noen arter hos dere som er utrydningstruet?
Veldig mange av artene vi har her i Den Lille Dyrehage er utrydningstruet i naturen. En av de viktigste oppgavene vi har er å undervise og lære våre gjester om dette temaet. 

Hva betyr det at en ape er utrydningstruet?  

 Å være utrydningstruet betyr at det finnes veldig få igjen av en art. I dag blir de fleste dyr og planter utrydningstruet fordi vi mennesker ødelegger områdene de lever i. Når de mister områdene sine, har de ingen mulighet til å overleve. Ulovlig fangst av ulike arter er også et stort problem. Det finnes ulike grader av det å være utrydningstruet. Sårbar, truet og kritisk truet er ord vi gjerne bruker.

Noah og Alma ble vist rundt i dyreparken av dyrepasser Ida.

Hva spiser apene? 

Apene spiser det samme her i parken som de spiser i naturen. De spiser blant annet planter, frukt, frø, nøtter, sevje, insekter og små øgler. Det varierer en del i løpet av året og sesongen i regnskogen hva de spiser. 

Er det egentlig sant at aper er så glade i bananer, og hvorfor det egentlig? 

De fleste aper elsker bananer. Det er fordi det er mye sukker i bananer. Og akkurat som oss mennesker er det de tingene som ikke er så sunt som kanskje smaker best. Her i parken får de ikke så mye bananer og druer, for det ikke er så sunt å spise for mye sukker. 

Mat!

Bryr apene seg noe om det er mange mennesker som går rundt å ser på de?

Dyrene våre er vant til mennesker. Vi har laget store områder til dem sånn at de enkelt kan trekke seg unna hvis de ønsker det. Vi ønsker at dyrene våre er såpass tamme at de ikke frykter gjestene. 

Men såpass ville at de ikke ønsker å komme helt bort til dem.

Er vi mennesker flinke til å ikke etterlate søppel inne hos dem? Har det vært episoder hvor apene har plukket opp ting fra bakken å spist dette? 

Gjestene våre er veldig flinke til å oppføre seg. De kaster aldri søppel inne hos dyrene. Det er noen som av og til prøver å klappe dem. Det er heller ikke lov. 

Forstår de ulike apeartene hva de andre artene sier?

Det er et veldig vanskelig spørsmål. De skjønner nok noe av det. Spesielt varselrop og lignende er de nok kjent med. Men ulike arter har ulike metoder å kommunisere på.

Har noen av apene rømt?  Hvis en av apene hadde rømt tror du den ville klart seg på egenhånd her i Norge?  

Lemurene våre rømte for et par år siden. Vi fant alle i god behold. En av de var borte i hele 6 uker. Da var vi egentlig sikre på at den ikke hadde klart seg. 

Ingen av apene våre ville klart seg i naturen. Det er egentlig veldig bra for vi ønsker ikke at arter fra andre land skal kunne etablere seg i naturen her. Det er et stort problem i mange land. 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging