Hairekorder

Bli kjent med verdens største fisk, haien med størst munn, den eldste haien og andre spennende haier som slår rekorder.

Største:

Hvalhaien er verdens største hai. Den er hvalhaien ikke i slekt med hvaler, men er faktisk mye større enn mange hvalarter! Den største hvalhaien man har målt var 12,65 meter lang, og veide omtrent 21,5 tonn.

Hvalhai. Foto: Abe Khao Lak

Minste:

Til sammenligning er dverglaternehaien den minste haitypen. De blir maks 20 cm lange, og veier under 1 kilo. Det er altså plass til nesten 24 000 dverglanternehaier i én hvalhai.

Dverglanternehai. Foto: Chip Clark/Smithsonian Institution

Raskeste:

Makrellhaien er den raskeste haien, og kan bykse opp i en toppfart på 74 km/t!

Makrellhai. Foto: Patrick Doll/Wikicommons

Tregeste:

Det er enorm kontrast fra makrellhaien til håkjerringen, som er verdens tregeste hai. Den finnes langs hele norskekysten, og er kjøttetende. Du trenger likevel ikke å være redd for den når du bader, for den lever på 200-600 meters dyp og har en toppfart på litt over 2,5 km/t!

 

Håkjerring. Foto: Hemming1952/Wikicommons

Lengstlevende:

Håkjerringen er også verdens lengstlevende hai. Forskere tror den kan bli 500 år gammel. Det finnes kanskje håkjerringer i dag som levde på samme tid som Norge gikk i union med Danmark, Aztekerriket ble utslettet, og Martin Luther startet reformasjonen!

Størst i kjeften:

Brugden lever av plankton og finnes langs kysten av Norge – selv langt inne i Oslofjorden! Munnen kan åpnes en hel meter, og det er den største munnen blant haiene.

Brugde. Foto: Wikipedia

Mest på bærtur

Oksehaien lever hovedsakelig i havet, men kan også leve i ferskvann. Den er blitt funnet i store elver så langt som 1100 km fra havet! Det er omtrent like langt som fra Oslo til Tromsø!

Oksehai. Foto: Shutterstock

Mest hvileløse:

Om hvithaier slutter å svømme får de ikke puste, og de synker de til bunns. Hvithaien må altså svømme mens de sover for ikke å drukne!

Hvithai. Foto: Shutterstock.

Mest fargerike:

Den flekkede skjegghaien lever på korallrev hovedsakelig utenfor Australia og Indonesia. Den har et fargerikt mønster med felter i grønn, gul og brun, i tillegg til tøffe tentakler langs munnen.

Flekkete skjegghai. Foto: Richard Ling.

Mest handy haier?

Hvilke haier er det best å invitere med på snekkerverkstedet? Antakeligvis ingen, men det er lov å prøve seg med hammerhaien og saghaien! Saghaien bruker trolig «sagen» sin til å forsvare seg og til å skade byttedyr, mens hammerhaiens hodeform blant annet gjør at de får utrolig godt kikkertsyn!

Saghai. Foto: Shutterstock. Frontbilde/toppbilde: Barry Peters - hammerhai.

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging