Kan du dovettreglene?

Æsj, æsj! Bare tre ting skal i do. Her kan du lese om dovettreglene og hvorfor det er så viktig med dovett!

Æsj! Det kan være ganske ekkelt å tenke på hva som havner i do. Likevel er det ganske viktig å snakke om og passe på at man har dovett. Kan du dovettreglene?

Det er bare tre ting som skal i do:

  • Tiss
  • Bæsj
  • Dopapir

Alt annet skal du kaste i søpla! 

Det er mange som kaster ting som ikke skal i do, særlig voksne. De kaster kanskje kontaktlinser, bleier eller snus i do! Det er ikke bra, fordi det kan være skadelig for både kloakksrørene og til slutt kan det havne i havet. Noen ting, for eksempel linser og q-tips, er for små til at renseanlegget alltid kan gjøre noe med det. Da kan det til slutt havne i havet og bli marin forsøpling. 

Bind, q-tips, bleier og andre ting man har på badet er det mange som kaster i do. Det skal ikke i do! Både bind og q-tips inneholder ofte plast, som ikke brytes ned, og det er ikke bra at det havner i do. Samme hva q-tipsene er laget av, så skal de i søppelbøtta. Derfor er det viktig å ha en liten søppelbøtte på badet!

Kontaktlinser, hår fra hårbørsten, tannpirkere, tanntråd... Kast det i søppelbøtta, ikke i do!

Rester fra supper og gryter som helles i do eller vasken, er god mat for kloakkrottene. I tillegg kan restene inneholde mye fett som fester seg på rørveggene. Aller helst skal maten jo spises opp, så det blir minst mulig rester! Hvis du likevel har rester, kan du helle flytende matrester over i en tom melkekartong, lukke den godt (kanskje du må bruke teip?) og kaste den i restavfallet. Det går også an å fryse mye og tine det, så kan du spise det en annen gang.

 

Videoen over viser en miljøagent som ikke vil ha plast i magen! Det kan skje med fisk, hvis vi mennesker kaster søppel feil. 

En god miljøagent har alltid dovett og sørger for at det bare er tiss, bæsj og dopapir som havner i do! Ingenting annet skal i do, for det kan være skadelig for kloakken og for havet. Kanskje du kan passe litt ekstra på mamma og pappa? Sjekk at dere har søppeldunk på badet og at de ikke kaster linser, snus, q-tips eller noe annet i do eller i vasken! Barn har rett til å si ifra hvis noen ikke er miljøvennlige - så si ifra hvis du ser noen bryter dovettreglene.

Her kan du spille dovett-spillet!

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging