Klimasøksmål Arktis

Du har kanskje hørt om Klimasøksmål Arktis, men hva er det egentlig? Benjamin fra Barnas Klimapanel forklarer!

Tekst: Benjamin (13 år) 

Klimasøksmål Arktis

Du har kanskje hørt om Klimasøksmål Arktis, men hva er det egentlig?

I 2016 saksøkte Greenpeace og Natur og Ungdom staten. Senere ble også Naturvernforbundet og Besteforeldrenes Klimaaksjon med. De mener at staten har brutt paragraf 112 i grunnloven. Hva betyr det?

I grnnloven står det at alle har rett til et levelig miljø, og at staten må sørge for at kommende generasjoner arver et friskt Norge. Denne delen kalles ofte paragraf 112, eller miljøparagrafen.

Norge pumper opp masse olje, og det slipper ut ENORME mengder CO2. Nå ønsker staten å åpne for at oljeselskaper kan bore etter olje enda lenger nord, i Arktis. Det betyr mer olje, og mer utslipp. Dessuten er naturen der ekstra sårbar, og en oljeulykke kan bli katastrofalt. Derfor mener Greenpeace, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og Besteforeldrenes Klimaaksjon at staten har brutt miljøparagrafen!

Hva kan egentlig skje?

Hvis miljøorganisasjonene vinner, MÅ staten og oljeselskapene gjøre som retten har sagt. Da kan det bli ulovlig å lete etter olje i Arktis! Dessuten vil det gi et viktig signal om at Norge må ta sin del av klimaansvaret.

Saken har blitt diskutert i to domstoler allerede, Tingretten og Lagmannsretten. Så langt har domstolene bekreftet at Norge har et ansvar for norsk olje, selv om den brukes i utlandet. De har allikevel ikke stoppet utvinningen. Derfor har miljøorganisasjonene anket, eller klaget på dommen. Derfor skal saken til Høyesterett! Det er Norges høyeste domstol.

Saken starter der 4. november, og skal diskuteres til 12. november. Etter det skal dommerne diskutere, og bli enige. Det kan ta flere måneder.

Hva mener Miljøagentene om dette da? Vi har jo ikke stemt over det på landsmøtet, men mange agenter er engasjerte. Dessuten er Miljøagentene en miljøvernorganisasjon, og klima er jo viktig for miljøet. Hvis de andre miljøorganisasjonene vinner saken, vil det være en seier for klimaet.

Vil DU engasjere deg? 

Det vil for eksempel være en lysmarkering over store deler av landet 3. november. Mer informasjon og oversikt over arrangementer er på klimasøksmål.no.

Kilder:

https://www.greenpeace.org/norway/nyheter/7491/klimasoksmalet-dette-ma-du-vite/

 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging