FOTO: Elena Mirage
Klima og værforhold har mye å si for om en art kan leve i et område eller ikke. I regnskogen er det et fuktig klima med mye regn. Her lever det et mylder av dyr, fugler, insekter, reptiler, trær og planter. I varme ørkener får dyr og planter helt andre leveforfold. Her regner det nesten aldri, det er bare sand og dårlig jord for trær og planter. Det er brennende varmt om dagen men kaldt om natten. Derfor er det ikke like mange dyre- og planteearter i ørkenen som det er i regnskogen. Likevel finnes det flere dyr i ørkenen enn man kanskje skulle tro. Disse dyrene har blitt eksperter på å klare seg i ekstrem varme og med lite vann over lang tid. Men hvordan gjør de det?
Tilpasset ekstrem varme
Ørkendyrene tilpasser seg den høye varmen på ulike måter. Noen dyr er aktive om natten og hviler seg om dagen når det er varmt. Ørkenplanter kan ikke gå å gjemme seg om dagen, men heldigvis har de et stoff i cellene sine som gjør at de tåler høye temperaturer bedre enn andre planter. Både dyr og planter bruker hår som beskyttelse mot solstråler. Flere pattedyr har store ører som avleder varmen og hjelper til med å kjøle ned kroppen. Dette gjelder for eksempel ørkenreven. Den har også nyrer som skiller ut så lite vann som mulig. Det er bra, for i ørkenen er det viktig å spare på vannet.
Lange perioder uten vann
Alle dyr og planter som lever i ørkenen, er flinke til å utnytte og spare på det lille av vann de har. Noen finner vann ved å slikke i seg nattedugg på planter. Andre får i seg det vannet de trenger ved å spise planter som inneholder vann, som for eksempel kaktus. Flere øgler og slanger har hud med skjell som beskytter kroppen mot vanntap.
Mange kan leve i lange perioder uten vann. I ørkenen kan det gå flere år mellom hver gang det regner. Når det omsider regner, kommer det gjerne i store regnskyll. Frøene til mange av ørkenplantene kan hvile i årevis uten vann. Når regnet endelig kommer, spirer frøene. Flere pattedyr og amfibier kan også ligge i en lags dvale i flere måneder mens de venter på regn.
Viktige røtter
Røttene til plantene er viktige for å klare seg i ørkenen. Mange planter har skikkelig lange røtter, slik at de når helt ned til grunnvannet som ligger langt ned i bakken. Andre planter har røtter som strekker seg langt avgårde slik at når regnet kommer, får røttene sugd opp så mye vann som mulig. Flere ørkenplanter har utviklet ekstra tykke stengler og blader der de kan lagre vann. Slik kan de leve lenge på det vannet de drikker under hvert regnskyll.
Mange ørkenplanter lagrer vann i bladene sine.
FOTO: Raul654, Wikimedia Commons
Dyr lagrer også vann
Dromedarer kan for eksempel drikke over 100 liter vann på kort tid, og oppbevarer vannet i magen som et reservelager. En dromedar tåler å miste mye mer kroppsvæske enn de fleste andre dyr. Dromedarer har dessuten en fordøyelse som gjør at den klarer å utvinne vann fra de tørre ørkenplantene den spiser. Derfor kan den overleve i flere måneder uten å drikke, så lenge den får nok å spise. Skulle det bli skikkelig krise, kan dromedaren hente energi fra pukkelen sin. Pukkelen er ikke fyllt med vann slik mange tror, men av fett. Når fettet blir nedbrutt, blir det omdannet til energi og vann som dromedaren kan leve videre på.
Dromedaren kan overleve i flere måneder uten å drikke.
FOTO: John O’Neill, Wikimedia Commons
Som vi ser, er det er mange ulike måter dyr og planter tilpasser seg vær og klima i ørkenen på. Dyr som lever under andre klima- og værfold har også tilpasset seg forholdene der de lever. Hvis vi sammenlikner en ørkenrev med en polarrev, ser vi at de ser veldig ulike ut. Det er fordi de er tilpasset hvert sitt klima. Men disse tilpasningene som dyrene har gjort, har foregått gjennom lang, lang tid. I dag skjer klimaendringene så raskt at vi er redde for at dyr og planter ikke skal rekke å tilpasse seg. Da kan artene dø ut. Derfor er det viktig at vi tar vare på jorda og gjør det vi kan for å stoppe klimaendringene.
Ørkenreven og polarreven er tilpasset hvert sitt klima, og det ser man på utseendet deres.
FOTO ØRKENREV: Umberto Salvagnin, Wikimedia Commons FOTO POLARREV: Wikimedia Commons
KILDER: NrK Super, Store norske leksikon, Dyreparken.no / NATURMANGFOLD-EKSPERT: Arnodd Håpnes