Her kan du lese om hvordan Miljøagentene og Barnas Klimapanel hadde det på Arendalsuka - dag for dag!
Mandag:
Barnas Klimapanel kommer fra forskjellige steder i Norge, inkludert Sogn og Fjordane, Trøndelag og Finnmark. Noen av agetene hadde derfor overnattet en natt i Oslo før de møttes og tok fatt på turen til Arendal.
Den første dagen i Arendal var travel. Etter at Barnas Klimapanel hadde ankommet leirstedet, besto resten av dagen til klargjøring av stand og foredrag om biomangfold. Barnas Klimapanel besøkte også alle standene til Stortingspartiene for å overlevere politikerne Barnas klimarapport. Alle partiene tok imot rapporten - som vi håper at leses nøye igjennom, der miljøinnspill fra barn over hele Norge tas på største alvor.
På kvelden var en gjeng igjen i Arendal sentrum for å se den store partilederdebatten. Denne ble sendt på NRK live fra parken i Arendal. Dette var kjempespennende.
Tirsdag:
Tirsdagen var kanskje den aller travleste dagen! Ekstra mange miljøagenter hadde tatt buss fra Oslo hvor de slo seg sammen Besteforeldrenes Klimaaksjon, som også var tilstede under hele Arendalsuka. Denne herlige gjengen med miljøagenter kom fra Oslo, Sandefjord, Grenland og andre steder mellom Oslo og Arendal. Sammen med Besteforeldrenes Klimaaksjon var agentene med på en klimavandring i sentrum av Arendal og fikk besøke standen til Miljøagentene.
På torvet i Arendal var det et stort arrangement hvor Ulrik fra Barnas Klimapanel var konferansier. Tora holdt en veldig fin appell som start på arrangementet. Peter fra panelet overrakte plakat og postkort med innspill fra «Mitt grønne Oslo» til Klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Dette var en plakat med kort fra barn som hadde skrevet sine meninger om miljø og klima, til sammen hadde vi samlet inn 143 og ministeren fikk med seg alle. Agnes og Tora var senere med i panelsamtale sammen med Elvestuen og Terje Halleland. I tillegg var det allsang av Miljøagentsangen og andre miljøsanger.
Ivan fra Besteforeldrenes Klimaaksjon (som også er voksenkontakt i Miljøagentene på Grünerløkka) skrev et blogginnlegg fra supertirsdagen, som kan leses HER.
På slutten av dagen fulgte Barnas Klimapanel interessert med på ungdomsdebatten via overføring.
Onsdag:
Midt i uka sto vi opp ekstra tidlig. Vi fikk med oss et veldig spennende foredrag om framtiden og om hvordan vi i 2040 kan se tilbake på klimautfordringene. I 2040 er de eldste miljøagentene i 30-årene og lever i en helt annen verden enn den vi gjør i dag. Med andre ord; det var spennende å høre om hvordan politikere og næringsliv så for seg at dagens problemer skulle bli løst.
På standen vår fikk vi fikk besøk av Arendals ordfører, Robert Cornels Nordli. Nordli var svært interessert i Barnas Klimapanel og tok seg god tid til å snakke med alle sammen. Temaer som søppel under Arendalsuka, klimaplan i kommunen og busstilbud ble diskutert.
På ettermiddagen dro vi alle på en debatt som het «Kan unge redde miljøet?», hvor også Penelope var deltaker. Det var en spennende debatt der hovedbudskapet er at de med makt må ta ansvar, og ikke barn- og unge som enda ikke har stemmerett.
På kvelden fikk vi besøke mikrohuset som Tine og Sunniva hadde tatt med seg. Guttene i Klimapanelet benyttet seg av muligheten og overnattet i det lille huset. Små hus er kanskje litt annerledes enn det vi er vant med, men det kan være en svært miljøvennlig måte å bo på.
Torsdag:
Torsdagen bøttet det ned med regn. Derfor var det litt færre barn og voksne innom standen vår på torvet, men det ga oss desto mer tid til å snakke med de som var innom.
I løpet av dagen fikk Barnas Klimapanel mulighet til å holde appeller fra en liten scene, der Ulrik og Brage holdt en appell sammen, mens Peter holdt en egen. Det er viktig at barna får mulighet til å si det de mener, og at de blir hørt. Tora fra Barnas Klimapanel holdt appell på et arrangement om lokalt klimavalg og fikk mye skryt.
Noen fra klimapanelet deltok også i en "Stillhet for klimaet"-demonstrasjon hvor de satt seg i regnet og var stille. Om kvelden var det jentenes tur til å sove i mikrohuset!
Den siste dagen i Arendal ble veldig travel! Klokka ni var det en panelsamtale med Penelope, Frederic Hauge (leder av miljøstiftelsen Bellona) og en lokal butikkeier som driver en plastfri butikk i Arendal. Samtalen handlet om miljøkamp på tvers av generasjoner, klimakrisa vi står i nå og hvordan enkeltmennesker kan gjøre sin del og være engasjert.
Samme dag var det mange barn i Arendal sentrum som kom innom standen til Miljøagentene. Dette var fordi skolene i byen hadde startet opp igjen etter sommerferien og dratt inn til sentrum for å lære om demokrati, politikk og forskjellige temaer. LNU var også innom Miljøagentenes stand-telt, som var ett av stoppestedene på deres demokrati-sti. Barnas Klimapanel fikk derfor snakket med mange barn fra Arendal og samlet inn innspill til Barnas klimarapport som de snart skal begynne å skrive.
Underveis var det også en ny samling med Besteforeldrenes Klimaaksjon ved appellscenen. Una holdt en appell som handlet om biomangfold og om gården hun er fra. Samuel snakket om cruiseskip i de norske fjordene i sin appell, og Agnes avsluttet hele oppholdet med å snakke om viktigheten av å engasjere seg og «si ifra!». Ole Christiano som er lokallagsleder i Arendal var med denne dagen og han holdt også en kjempefin appell. Dette var ispedd hyggelig synging om klima sammen med Besteforeldrenes Klimaaksjon.
På slutten av dagen ble teltet pakket ned og Barnas Klimapanel dro hjem fra Arendal etter å ha sagt sin mening tydelig, vervet flere nye miljøagenter og lært masse spennende.
Tekst: Sina Øversveen, Helen Mehammer
Foto: Sina Øversveen, Bjørn Erik Løken, Vedis Vik og Ivan Chetwynd.