Miljøvennlig jul med Miljøagentene på Veitvet

Julen nærmer seg og det er mange som gleder seg til gaver, god mat og juleferie. Vi skal kunne unne oss litt ekstra i julen, men juleforbruket kan fort komme ut av kontroll. Derfor har vi samlet noen gode tips, slik at du kan feire en miljøvennlig jul med god samvittighet!

Miljøagentene på Veitvet har juleverksted og det er mange ivrige små hender som lager alt fra pyntede syltetøyglass, smykker og vaser av gamle vinylplater. Her lages alt fra julegaver, julegaveinnpakning og julepynt.


Redesign: Miljøagentene lager pynt, kunst og gaver av gamle og brukte ting

Julestemning uten parafin og palmeolje

For mange starter juletiden allerede i desember. Når hjemmet pyntes og stearinlysene settes på bordet kommer julestemningen i hus. Vi har adventsstaker, telys og lyslykter. Ute er det mørkt,  og da blir det ekstra hyggelig med levende lys.

Men det er mange som ikke vet at de fleste stearinlys inneholder parafin, som avgir klimagasser og er skadelig for innemiljøet. Dessuten lages de fleste stearinlys med palmeolje, som er en viktig årsak til nedhugging av regnskog. Selv miljøagenter er ikke alltid sikre på dette, fordi det er så liten forskjell på lysene som selges. Derfor er det alltid lurt å sjekke merkingen på lysene før du kjøper. Svanemerkede stearinlys inneholder kun stearin. 


Vera og Ida med svanemerket kubbelys

Miljøvennlige gaver

Miljøagentene Vilde, Nikita, Ida, Vera og Frøydis er veldig engasjert i miljø, men gleder seg også til god mat, julestemning og selvsagt julegaver. 


Vera, Vilde, Ida, Nikita og Frøydis

- Hvordan kan man være miljøvennlig og likevel feire jul?

- Det er enkelt, sier Vilde. Man trenger ikke kjøpe alt mulig. Vi har for eksempel juleverksted hvor vi lager alt selv. Vi tar med litt forskjellig hver, og så lager vi fine ting. Man kan lage fine smykker eller pynt av ting man finner i naturen. Det er også veldig viktig å pakke inn gaver miljøvennlig, legger hun til.

- Ja, du kan bruke gråpapir eller avispapir, skyter Nikita inn. Så kan man pynte det som man vil, med andre ting man har liggende.

Julegavepapir kan nemlig være ganske skadelig for miljøet. Det inneholder mange fargestoffer og er ofte vanskelig å resirkulere. De tynneste glansede gavepapirene er ofte gjenbrukt så mange ganger at de ikke lar seg gjenvinne. Derfor er det lurt å velge gråpapir, og som alltid sjekke merkingen godt. Papiret bør komme fra bærekraftig skogbruk, altså produksjon som ikke tærer på jordas naturlige ressurser, som regnskogen. Du kan også ta vare på skoesker, små pappesker eller papirposer, som med litt pynt kan bli fine å putte gaver i. Får du miljøskadelig gavepapir fra andre, kan det være lurt å pakke forsiktig opp så du kan bruke papiret om igjen. 


Nikita har funnet frem miljøvennlig innpakningspapir og tråd

Opplevelser

- Du kan også gi opplevelser, fortsetter Nikita. Du kan lage kuponger på ting du lover å gjøre for foreldrene dine. Hun ramser opp mat, massasje, filmkveld, middag.

Her i Norge er vi rike på ting, men fattige på tid. Så hva med å gi av din tid, i stedet for ting? Dette kan være gavekort på noe du kan, som kanskje ikke andre kan, f. eks. hjemmebrenning av en CD med favorittsanger eller kalender med bilder; datakurs, symaskinkurs, bilmekkekurs, bakedag, vindusvask, hekkeklipp, strykekurs eller reparasjon av noe. Opplevelser sammen er også fine gaver. Her kan Miljøagentene nevne kino, teater, konsertbilletter eller «aktive gaver», som klippekort på lufting av hund, klatrekurs, dansekurs, kanotur eller sykkeltur.

Husk også at julen ikke bare handler om gaver! Den handler også om tid sammen med familie og venner!


Jula handler aller mest om å være sammen!

Lage selv

Vera synes det aller beste er å gi noe man har laget selv. Hjemmelagde pepperkaker kan for eksempel både være pynt og gave.

- Jeg har pyntet syltetøyglass, og de kan jeg fylle med mye rart. Godteri, lys eller hjemmelagde pepperkaker, nevner hun som eksempler.


Vera med sine kreasjoner

Ønsk deg noe som varer

Det er ikke sånn at alt du gir eller ønsker deg må være hjemmelaget eller brukt. Miljøagentene på Veitvet har også noen lure tips om dette. For det første bør du lage deg en skikkelig ønskeliste, slik at du får noe du trenger og blir ekstra glad for, og ikke minst slipper å bytte i romjulen. Og det er veldig viktig at det du ønsker deg er noe som varer, og ikke går i stykker med en gang.

- Noe man kan bruke lenge, som ski! Jeg ønsker meg ski til jul, kommer det kjapt fra Ida.

- Men kommer dere på noe som ikke er så lurt å gi til noen?

Det blir stille i noen sekunder, før Vera griper ordet:

- En avis!

Kommentarer

Agent Geparden Ada

Agent Geparden Ada
Det var gøy

08:45 04.03.2017

Agent Louise

Agent Louise
Ååå

10:13 04.02.2017

Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging