Miljøvennlige julegavetips!

Endelig er det snart jul igjen! Mange av oss bruker julen til å bake pepperkaker, spise godteri og ha det hyggelig sammen med de vi er glade i. Julen er også en tid for julegaver, og vi elsker julegaver! Hvem gjør ikke det? Men dessverre kan julegaver (eller for mange julegaver) være dårlig for miljøet. Miljøagentene har derfor listet opp tips til julegaver som gjør oss glade, samtidig som de tar vare på jordkloden!

 

 • De fleste ting er skadelig for miljøet fordi det krever forurensende energi og mye ressurser å lage dem. Derfor er det bra for miljøet å gi gaver som vi vet at personen har bruk for eller har ønsket seg lenge. Kanskje man kan være flere som går sammen om å kjøpe noe?
   
 • Det aller beste for miljøet er å gi et gavekort på en opplevelse eller tjeneste. Lillesøster kan for eksempel få et klippekort på å låne lekene dine? Pappa kan få i gave at du går ut med søpla hver dag en hel måned, og mamma et gavekort på kino. Last ned Miljøagentenes grønne gavekort her.
   
 • Gi noe brukt! Mange ting er gode som gull selv om de er brukt. Har du en bok du har lest eller en leke du ikke leker med lenger? Gi den i gave til noen du tror vil sette pris på den. Det finnes også flere apper og nettsider hvor brukte ting gis bort eller selges.
   
 • Mange ting er laget på andre siden av jordkloden, og det forurenser ganske mye å transportere ting så langt. Derfor er det bra for miljøet å gi gaver som er kortreist. De fleste ting har et merke som forteller oss hvor de er laget. Mye mat er kortreist. Bestemor kan kanskje få en god ost laget av en lokal bonde, og bestefar en norskprodusert sjokolade?
   
 • Gi noe du har laget selv av ting du finner hjemme. For eksempel kan et brukt syltetøyglass og gamle stearinlys bli til et fint duftlys, slik som miljøagent Agnes har laget her.
   
 • Plastposer kan i verste fall havne i magen på en hval. Lag et handlenett til noen i julegave. Les mer her.
   
 • Vil du gi bort en gave som er med på å beskytte regnskogen? Regnskogfondet selger både kosedyr, smykker, bøker og gavebevis til inntekt for regnskogen.
   
 • Noen leker kan inneholde giftstoffer. For eksempel burde man være forsiktig med leker som ikke er kjøpt på en butikk i Europa. Les mer her.
   
 • Visste du at vanlig julegavepapir ikke kan resirkuleres og ofte inneholder miljøgifter? Derfor er det beste for miljøet å pakke inn gaver i gråpapir eller aviser som du kan pynte selv. Eller kanskje du vil lage en gaveeske som kan brukes på nytt?

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging