Ny elektrisk miljøbåt i Oslofjorden!

Tora fra Barnas klimapanel fikk æren av å døpe Oslo Havns nye, helelektriske miljøbåt. Båten er dobbelt miljøvennlig - den går på strøm og skal rydde havet for plast.

Som gudmor fikk Tora lov til å holde en tale for båten og de som var med på seremonien. Hun fortalte alle hva Barnas klimapanel er og sa at når Barnas klimapanel får innspill fra barn er det mange som er bekymret for framtiden. Barn er ofte bekymret for livet i havet, fordi det kommer stadig mer plastsøppel ut i vannet, som ikke er bra for fisker. I tillegg snakket hun om klima og mente at plast i havet og klimaendringene er to av verdens viktigste problemer.

Tora fikk omvisning av Lars Erik som skal jobbe på den nye båten med å plukke søppel i havet. Båten er en av verdens mest digitaliserte og har mange kameraer og sensorer for å finne plast og annen søppel i havet. Elektriske båter går på batteri og slipper ikke ut noe eksos, i motsetning til båter som går på bensin eller diesel.

Siden båten går på strøm, slipper den ikke ut farlige klimagasser. Det er bra for klimaet og det er veldig viktig at flere båter blir elektriske. Oslo Havn har satset på en helt elektrisk båt og det gjør at de som lager båten måtte finne gode, miljøvennlige løsninger. Teknologien utvikles for framtiden, i stedet for å bruke gammel og miljøfarlige løsninger.

- "Det er de voksnes ansvar å overlevere friske og sunne fjorder til de neste generasjonene. Det er utrolig bra at Oslo Havn går foran og viser at vi faktisk kan benytte oss av miljøvennlige alternativer," sa Tora, før hun helte alkoholfri champagne med et øsekar på båten for å døpe den. Ofte har man knust flasker med champagne mot siden av båten for å døpe den, men det er jo ikke særlig miljøvennlig, siden det da havner glasskår i vannet. Derfor er det bra at Oslo Havn og Tora gjorde det på en annen måte.

Båten heter Pelikan 2 fordi den har en kurv foran som kan samle inn søppel og båten har også en klo den kan plukke søppel med. Den kan styres på flere måter og kan også gå under vann. Båten har også en heisekran som kan løfte 1500 kilo og kan gå mange meter under vann. 

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging