På jakt etter isbre

Miljøagentenes Svalbardekspedisjon har vært på isbrejakt. Vi hadde med oss en breekspert og Supernytt. Men fikk vi noen til å hjelpe oss å komme helt inn til isbreen?

Vi har vært på båttur hele dagen med en båt som heter Langøysund. Det er en turistbåt som frakter folk til en russisk spøkelsesby som heter Pyramiden. Men på veien kjører den forbi en diger isbre. Nordenskiöldbreen som er 25 km lang og 11 km bred. Vi ville gjerne helt inn til breen og helst gå i land sånn at vi fikk sett skikkelig på den. Men på grunn av sikkerheten ville ikke kapteinen gå inn med den store båten.


Båten Langøysund.

Heldigvis var en av sysselmannens båter ute på oppdrag. Vi kalte de opp på radioen fra båten og spurte om de kunne hjelpe oss. Heldigvis sa de ja!

 


To snille karer hos sysselmannen.


Eliah speider etter sel.


Vi var heldige og fikk sett sel på vei til isbreen.


Vi nærmer oss den mektige breen.

Den kalver så det drønner i bakken, og vannet er fullt av store isklumper.

På turen hadde vi med oss breekspert Endre. Han er glacier geolog og forsker på isbreer. Når vi ser på fjell og steiner som har blitt formet av isbreen, kan vi finne ut hvor lenge siden det har vært en isbre der og hvilken retning den bevegde seg.


Supernytt filmer Endre som forklarer Miljøagentene om isbreer

Supernytt var også med på turen. De lager en sak om Miljøagentene på Svalbard. Følg med, den kommer på TV til høsten.


For å få sett ordentlig på breen måtte vi gå opp på et lite fjell.


Flott utsikt over den mektige breen

I dag har vi sett med egne øyne hva klimaendringene gjør med isbreen. Isbreene og havisen smelter og trekker seg tilbake.


Flere tusen år gammel is.


Miljøagentene Eliah og Kaja, breekspert Endre, Tone Supernytt-fotograf, Ane Marte og Anne fra Hovedkvarteret og Ragnhild journalist i Supernytt.

Kommentarer

Ingen kommentarer
Last flere

Er du agent? Logg deg inn!

Eller registrer deg her.

Agentinnlogging

Har du glemt passordet ditt?
Gå tilbake til innlogging